25.01.2016.

NAJNOVIJE

Izložba “Prekapanje temelja” u galeriji Waldinger

U galeriji Waldinger otvorena je izložba autorice Maje Marković pod nazivom “Prekapanje temelja”. Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Denis Ambruš, a koju možete pogledati do 3. veljače 2016. godine

Maja Marković rođena je u Zagrebu 17. 9. 1979. godine. Magistrirala je slikarstvo na nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti 2011. u Zagrebu, u klasi profesora Ante Rašića. Za svoj rad primila je brojna priznanja i nominacije.

“Samostalna izložba Maje Marković okuplja radove u kojima umjetnica sagledava koncepte kuće i doma, kao mjesta istraživanja konstrukcija prostora i identiteta, različitih protokola kretanja, pogleda, promatranja, tijela, osjećaja, iskustva i percepcije. Radi se o “istraživanju umjetničkog i teorijskog koncepta doma (ili njegovih fikcija)”, tvrdi umjetnica.

Kompleksna instalacija oblikovana je sustavom formalnih elemenata prostorne kompozicije koji sudjeluju u formiranju izložbene cjeline kao konstrukcije, instalacije koja obuhvaća i strukturira prostor. Na taj način autorica razlaže predodžbu doma na formalne elemente apstraktne konstrukcije, otklanjajući se od narativnog pristupa. Prostornu matricu koju obrađuje, umjetnica ne tretira kao fiksno, stabilno i konačno mjesto, već angažirajući estetiku modernizma, tragove apstrakcije, stvara prostor kao nestabilno mjesto, nedefiniranih granica, prostor koji je nedovršen, koji se može nastaviti/ sastaviti, upisati. Razlaže mogućnosti prostora. Njegove konstrukcije i transformacije…”, istaknula je kustosica izložbe Branka Benčić.

25_1_2016_prekapanje_temelja_izložba1

Izvor i foto: osijek.hr


VEZANO