30.01.2016.

NAJNOVIJE

Afera “Indeks”: Profesori, posrednik i studenti proglašeni krivima!

Prema presudi Županijskoga suda u Osijeku, profesor Ekonomskog fakulteta u Osijeku Miljenko Crnjac proglašen je krivim, kao i ostalih petero optuženih u osječkoj aferi “Indeks”. Crnjac je zbog kupoprodaje ispita 2010. i 2011. godine kažnjen sa 16 mjeseci, u zatvor odlazi na šest mjeseci, a 10 je uvjetno pa 3 godine ne smije počiniti novo kazneno djelo.

U obrazloženju presude, predsjednik Sudskoga vijeća Darko Krušlin naveo je primjer studentice kojoj je Crnjac upisao prolaznu ocjenu bez regularnog polaganja ispita te triju studentica koje je zamolio da mu prepišu znanstvene radove, ponudivši da im zauzvrat upiše ocjenu više.

Naime, Crnjac se nije pojavio na izricanju presude kao ni njegov kolega profesor Luka Crnković koji je osuđen na 6 mjeseci zatvora, ali će zajedno s još troje studenata te poduzetnikom Božom Omazićem koji je bio posrednik 50 dana, raditi za opće dobro.

Crnjcu i Crnkoviću izrečena je i trogodišnja zabrana obavljanja djelatnosti na Ekonomskom i srodnim fakultetima, čime je zamjenik ravnatelja USKOKA Darko Dodig posebno zadovoljan jer drži da su naštetili ugledu Ekonmskog fakulteta, ali i cijele akademske zajednice.

Podsjetimo, u velikoj osječkoj aferi “Indeks” bilo je čak 38 optuženika, no njih 32-oje se ranije nagodilo sa Uskokom. Zanimljiva je činjenica da su studenti osim novcem, svoj prolazak na pojedinim ispitima plaćali čak janjcima i prascima!

Izvor i foto: Radio Osijek


VEZANO