17.02.2016.

NAJNOVIJE

Dugotrajno nezaposlenima uručene informatičke diplome

Polaznici tromjesečnog tečaja informatike, koji su također i dugotrajno nezaposleni, u ponedjeljak, 15. veljače su u Zavodu za informatiku dobili europsku računalnu diplomu (ECDL, European Computer Driving License) o završenom osposobljavanju za računalnog operatera.

Kako je objasnio ravnatelj Zavoda za informatiku Dražen Tomić, riječ je o međunarodnom standardu ECDL, koji je priznat u više od stotinu zemalja svijeta. Informatičko osposobljavanje i diploma koje polaznici dobiju, dodao je, odnosi se na osnove poznavanja informatičke tehnologije, poput operativnog sustava Windows te programa Word, Office, Power Point i Excel, korištenja elektroničke pošte i interneta te općih znanja o informatičkim vještinama. Ovakvu je edukaciju u posljednjih deset godina prošlo između 300 i 400 osoba. Ovu edukaciju Županija je za 30 polaznika financirala s oko 70 000 kuna, a koju je završilo 23 polaznika.

Diplome polaznicima osobno je uručio osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, koji je izjavio kako je to samo jedan od projekata kojim se nastoji pomoći gospodarstvu i osobama koje na tržištu rada pokušavaju pronaći zaposlenje, u konzultaciji sa Zavodom za zapošljavanje. Izrazio je zadovoljstvo što je na Zavodu za zapošljavanje 2 800 manje nezaposlenih osoba nego u isto vrijeme prošle godine, ali i dodao kako je potrebno još puno toga učiniti, naročito kada je riječ o reformama na državnoj razni, kako bi se potaknulo novo zapošljavanje.

Inače, tijekom siječnja nezaposlenost je povećana u svim ispostavama osječkog HZZ-a, a najviše u Osijeku, Našicama i Belom Manastiru. Evidentirano je 18.558 nezaposlenih žena, koje čine 56,8% ukupnog broja nezaposlenih. Prema dobi, najveći udio u registriranoj nezaposlenosti od 29,2% čine osobe starije od 50 godina, dok osobe u dobi od 15 do 24 godine čine 18,8%.

Foto: Glas Slavonije


VEZANO