20.02.2016.

NAJNOVIJE

Osječka Klinika za neurologiju puna pacijenata zbog južine

Ove godine veljača nije ni izbliza opravdala svoje ime – promjenjivo vrijeme te južina koja nas prati već nekoliko dana, napunila je Kliniku za neurologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek.

Naime, u Osijeku je mnogo slučajeva moždanog udara, ali i pogoršanja simptoma multiple skleroze, a ovakvo se stanje na Klinici za neurologiju ne mijenja već više od dva mjeseca. Kako ističu s Klinike za neurologiju, situacija je uistinu alarmantna – kontinuirano im dolazi velik broj pacijenata, dežurna ambulanta je pretrpana, a imali su i slučaj pacijenta od 26 godina s moždanim udarom!

Ovakvo vrijeme i južina najviše izazivaju probleme s krvnim tlakom, pa stoga valja pratiti pada li ili raste krvni tlak te ako treba, mijenjati terapiju. Kako objašnjavaju s Klinike, događa se da tlak oscilira i to promjenom ciklone, odnosno anticiklone, pa tako u jednoj fazi krvni tlakovi rastu, u drugoj padaju, a građani su skloni uzimati istu terapiju, što nije dobro.

Građanima se također savjetuje da pripaze i na svoju prehranu te koliko je to god moguće, treba izbjegavati stres, odnosno stresne situacije. Sve to može biti uzrok moždanim udarima, multiple skleroze, ali i mnogih drugih bolesti, a što pokazuje i konstantno velik broj pacijenata na Klinici za neurologiju KBC-a Osijek.


VEZANO