14.12.2015.

NAJNOVIJE

Advent u Tvrđi: Osijeku i Osječanima zaželjena plodna 2016. godina

Od jučer (nedjelja, 13. prosinca) grad Osijek i njegovi građani drugu godinu zaredom u “Božićnom selu” na Trgu sv. Trojstva u Tvrđi imaju zasijanu “gradsku” božićnu pšenicu, i to ponovno zahvaljujući organizatorima “Adventa u Tvrđi”, središnje i najveće adventske manifestacije u Osijeku.

Na punom Trgu sv. Trojstva “gradsku” pšenicu je službeno zasijao, a potom ju i prigodno zalio vodom, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, inače rođeni Osječanin. Učinjeno je to na blagdan sv. Lucije, kada se i tradicionalno sije božićna pšenica, i to opet u suradnji s Poljoprivrednim fakultetom u Osijeku.

“Imam kći Luciju i jutros sam pšenicu zasijao s njom, a sada to činim s vama, mojim Osječanima, ovako javno. Jako mi je drago što Osijek ima ovako lijepu adventsku manifestaciju, a ja gradu i svima vama građanima želim da vam 2016. godine bude plodna i uspješna. Vjerujem da će pšenica lijepo niknuti”, rekao je ministar Vrdoljak. “Gradsku” pšenicu će redovito, zaključno s Badnjakom (24. prosinca), zalijevati neke od osoba poznatijih javnosti, čija će se imena postupno otkrivati.

Inače, jučerašnji dan (nedjelja) bio je jedan od najsadržajnijih u dosadašnjem tijeku “Adventa u Tvrđi”. Naime, uz redovitu ponudu kućica u “Božićnom sela”, organizatori su za sve posjetitelje, koji su i sinoć u velikom broju posjetili Trg sv. Trojstva u Tvrđi, pripremili ukupno, uključujući i sijanje pšenice, čak pet posebnih sadržaja.

Prvo je upaljena treća adventska svijeća u jednom od starinskih fenjera postavljenih na posebno ukrašenom zdencu koji simbolizira adventski vijenac. Učinio je to prof. dr. sc. Željko Turkalj, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. “Organizatorima zahvaljujem na pozivu. Jako mi je drago ovdje vidjeti toliko mladih, za koje vjerujem da će jednoga dana biti studenti Sveučilišta u Osijeku. Želim vam svima čestit Božić i sretnu novu godinu”, rekao je rektor Turkalj, a nakon toga je nastupio Ženski vokalni sastav Đakovčanke.

Sinoć su i članovi triju slavonskih motoklubova – Kune, Veterani Croatia i Golubica – ponovno građanima na Trgu dijelili božićnu pšenicu za sijanje. Za dobru atmosferu u nastavku večeri pak odličnom svirkom pobrinuo se osječki No Jazz Band.


VEZANO