11.02.2014.

NAJNOVIJE

Uključite se u stvaranje novog Alepha

Aleph je prvo slovo hebrejske abecede ili sirijske Alaph, arapske Alif. Ali Aleph je i prvi časopis za književnost studenata Hrvatskog jezika i književnosti našeg sveučilišta. Iako postoji gotovo dvadeset godina, mnogi naši sugrađani nisu nikada čuli za njega. Je li razlog loš marketing ili stanje kulture i razine svijesti u gradu? Tko zna! Ali ovim člankom želimo vas potaknuti na buđenje kreativnosti i doprinos kulturi Osijeka. Podržite ovaj projekt, pisanjem članaka ili čitanjem, izbor je vaš.

 

Priča o Alephu počinje još 1994. godine, a pokrenut je inicijativom prof. dr. sc. Helene Sabljić-Tomić, dekanice Umjetničke akademije. Nakon samo dvije godine postojanja, 1996. godine, pod uredničkim vodstvom  Kristine Petrnai, Aleph dobiva Rektorovu nagradu.

 

Cilj je časopisa objavljivanje studentskih radova koji obuhvaćaju teme s područja književnosti te kako se ona kroz interdisciplinarni i intermedijalni pristup prožima što kroz ostale umjetnosti (film, glazba, kazalište, likovna umjetnost i sl.) ili koje druge znanstveno-humanističke discipline poput jezikoslovlja, psihologije, sociologije, povijesti i dr.“ kaže Nataša Horvat, današnja urednica časopisa. Osim književno-teorijskih i seminarskih radova, u časopisu se objavljuju i literarni radovi studenata, intervjui  književnika i umjetnika. Svoje su mjesto u časopisu pronašli i prijevodi kraćih umjetničkih djela koja dosad nisu prevođena (na engleskom, njemačkom, makedonskom, ruskom i poljskom jeziku), zatim kritike, recenzije i osvrti na književna djela ili na kulturno-umjetničke manifestacije.

 

Velika posebnost Alepha je što surađuje i sa studentima iz drugih gradova (Zagreb, Rijeka, Split), ali i sa susjednim državama poput Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i dr.  Još jedna posebnost je sudjelovanje na kulturno-umjetničkim događanjima organiziranima u društvenoj zajednici koja se prezentiraju u obliku pismenog rada te objavljuju u časopisu. Ukratko možemo reći kako Aleph uvijek pršti dobrim idejama i aktualnim člancima. Pišu ga mladi ljudi koji progovaraju o onome što smatraju bitnim i donose pregled raznolikih tema, približavajući kulturu i umjetnost gledanjem kroz svoje’oči’.

 

Nataša ističe i problem s kojim se suočila: „S obzirom na to da je alephovska generacija krenula svojim putem, suočena sam s problemom sastavljanja nove grupe koja bi uređivala časopis i nastavila njegovati tradiciju objavljivanja časopisa.“ Nakon jednogodišnje stanke i zaostajanja, ove godine bi trebao biti izdan dvobroj 21/22. No, uredništvo Alepha ne miruje, u pripremi je već broj 23, a teme ovog broja su:

 

  1. STRIP – 23. broj bit će posvećen stripu stoga svi stripoljupci ili oni kojima je ta deveta umjetnost zanimljiva za proučavanje uzmite pera u ruke i pišite o tome. Povijest stripa, strip u pop-kulturi, ekranizacija stripa, predstavljanje različitih žanrova, domaći proizvod (strip u Hrvatskoj), popularnost stripa, strip kao podcijenjena umjetnost, samo su od nekih tema o kojima možete pisati.
  2. UMJETNICI I OPOJNA SREDSTVA – književnici, slikari, glumci, plesači, itd. koji su kao pripomoć u svom stvaralačkom radu koristili opojna sredstva, no ovdje također možete pisati i o psihičkim bolestima (bipolarni poremećaj, shizofrenija i ostalo) i kako je to utjecalo ili se odrazilo na njihovo stvaralaštvo / umjetničkom radu.
  3. KNJIGA, KAZALIŠTE ILI FILM – PITANJE JE SAD?! – usporedbe između književnog predloška i adaptacije (dramske/filmske), postoje li odstupanjaa, drže li se scenaristi/dramaturzi sadržaja ili uzmu jedan aspekt, može li adaptacija biti bolja od knjige ili ne može, koje su prednosti i mane, postoji li knjiga koja je nastala na temelju filma, itd…
  4. INTERVJU – razgovor s crtačima stripva (Osijek i drugi gradovi); predstaviti mlade nade, umjetnike koji pridonose kulturi (grad Osijek), a jednostavno se skrivaju iza kulisa, predstaviti njihov rad
  5. OSVRTI, KRITIKE I RECENZIJE – knjiga, film, kazališna predstava, kulturna zbivanja u gradu Osijeku, itd…
  6. POEZIJA, PROZA, DRAMA – šaljite svoje radove, svoje ”u mračnoj sobi s jednom svijećom ili lampom koja se njiše” napisane tintom umne tvorevine…

 

Ukoliko se pronalazite u nekim od navedenih tema, tada se slobodno javite na mail casopis.aleph@gmail.com. Radove možete predati do 1.travnja, a Aleph poziva sve zainteresirane da se pridruže stvaranju – biti student nije uvjet za pisanje i sudjelovanje! Možete ih pronaći i na Facebook stranici. „Što će biti u budućnosti s časopisom za književnost? Ne znam, no nadam se da neće doći do spremanja časopisa u ladicu, skupljanja prašine dok jedna od generacija ili netko ne otkrije da postoji časopis za književnost te ga ponovno ‘oživi’.„


VEZANO