11.05.2015.

NAJNOVIJE

Barnesov test za provjeru zdravlja štitnjače

Dr. Broda Barnes još je prije 50 godina otkrio da je temperatura našeg tijela dobar indikator aktivnosti štitnjače, posebice temperatura tijela odmah nakon buđenja.

Liječnik koji je bio daleko ispred svog vremena, napisao je knjigu o aktivnosti štitnjače s opisom raznih problema i bolesti do kojih može doći zbog smanjene aktivnosti ovog važnog organa.

Također je razradio i jednostavni kućni test koji možete primijeniti da bi provjerili stanje Vaše štitnjače.

Barnesov test

Prije spavanja uzmite toplomjer i dobro ga stresite – budite sigurni da je temperatura na njemu niža od 35 Celzijevih stupnjeva.

Sljedeće jutro, odmah nakon buđenja, stavite toplomjer ispod pazuha. Pripazite da između toplomjera i ruke nema odjeće. Ostavite toplomjer 10 minuta. Ovo vrijeme možete iskoristiti da još malo odmorite.

Nakon 10 minuta, očitajte rezultat i odmah ga zapišite. Rezultat je poznat kao “rana jutarnja bazalna temperatura”. Normalna temperatura je između 36.5 i 36.8.

Temperatura može varirati zbog infektivnih bolesti i kod žena koje imaju menstruaciju. Zbog toga se preporučuje da napravite ovaj test ako ste zdravi i kada nemate mjesečnicu.

Rezultati testa

1. Ako je Vaša temperatura između 36.5 i 36.8, vaša štitnjača radi normalno.

2. Ako je temperatura niža od 36.5, onda se radi o smanjenom radu štitnjače (hipotireoza). Simptomi smanjenog rada štitnjače su depresija, nedostatak energije, umor, infekcije, kronična glavobolja, nedostatak pamćenja i koncentracije, gubitak kose…

3. Ako je temperatura viša od 36.8, radi se o ubrzanom radu štitnjače (hipertireoza) ili infekciji u tijelu.

Radi točnosti rezultata preporučuje se da se test radi 3 dana za redom.

Ako je vaša temperatura iznad ili ispod granica normale, obratite se konvencionalnom ili alternativnom liječniku da bi dodatno potvrdili dijagnozu i dobili stručan savjet.

Za pravilan rad štitnjače bitan je dobar rad jetre, život bez stresa, selen, vitamin A, kortizol, magnezij i vitamin B.


VEZANO