17.06.2015.

NAJNOVIJE

CorpArt: radionice za glumce, plesače i izvođače

CorpArt organizira glumačke i plesne radionice za sve one koji imaju iskustva ili bi željeli imati iskustva u izvedbenim umjetnostima, ili se zanimaju za primjenu glumačkih znanja u svakodnevici.

Pripremljene su dvije radionice pod vodstvom Dražena Šivaka, jedan od najsvestranijih hrvatskih glumaca, i Marije Miličević profesorice španjolskog jezika, instruktorice yoge te strastvene tango plesačice.

Radionice će se održati u četvrtak, 18. lipnja 2015. godine na Ekonomskom fakultetu u Osijeku u dvorani 7 (dvorana se nalazi na 1. katu, u Auli glagoljice). Cijena pohađanja jedne radionice je 50 kuna, a obje radionice je 80 kuna.

Prijave na: smehic123@gmail.com

Dodatne informacije o radionicama pratite na Facebook eventu.

RASPORED:
10 – 12 sati:

Izvođač i tijelo

Nulto tijelo / tijelo Drugog (priprema i značenje izvođačkog tijela / karakteri, storytelling)

Na ovoj kratkoj radionici predstavit će rad na izvođačkom tijelu, za glumce i plesače.

Što je to tzv. ‘nulta točka’, neutralno tijelo, stupnjevi scenske napetosti, manipulacija centara?  Upoznavat ćemo ekspresivne mogućnosti tijela, učiti čitati tijela drugih i tražiti načine prevođenja jezika glume, emocija i misli u jezik tijela.

Radionica će se baviti i tijelom kao mostom do karaktera, glasom kao tvornicom zvukova i kombiniranjem mime i karaktera u funkciji pripovijedanja.

Dotaknut će i temu “totalnog pripovijedanja”, gdje koristeći tijelo i zvukove, stvaramo kazalište koje ne treba ništa drugo osim izvođača. Kako mijenjati karaktere, stvarati iluziju u praznom prostoru i pričati tijelom?

Osnovna pozicija – tijelo u praznom prostoru, temelj je kazališta. Koristeći izazove brzine, mašte i točnosti i svega što tijelo nosi, izvođač prodire u srž vještine vladanja scenom i stvaranja iluzije.

13 – 15 sati:
Tango – umjetnost slušanja

Želite kušati tango bez da vježbate mjesecima? Ova dvosatna radionica je upravo takva prilika…Tango “teaser” na kojem ćete isprobati kako je to uživati u njemu i otkriti zašto toliko ljudi danas želi plesati tango.

Argentinski tango je doživio renesansu u cijelom svijetu i gomile ga plešu, otkrivajući da nema nikakve veze s ružama u ustima, šeširima i mrežastim čarapama.

U dva sata radionice moći ćete osjetiti kako je to plesati s partnerom slušajući jedan drugoga i vođeni glazbom, kretati se zajedno. To je uvijek nov, svjež odnos između dva tijela, improvizacija koja ovisi o trenutku i slušanju jedan drugoga. Iako postoji podjela na onoga koji vodi i onoga koji je vođen, u trenucima sklada, te podjele nestaju.

Tango nisu naučeni koraci i sheme kretanja, on je jezik u kojem se učimo umjetnosti slušanja partnera.

Nije neobično otkriti da su ti principi partnerske igre primjenjivi u raznim aspektima našeg života, i da je ples metafora za vlastiti život!

O voditeljima radionica:

DRAŽEN ŠIVAK

Jedan od najsvestranijih hrvatskih glumaca. Već za vrijeme studija glume na ADU Zagreb igra glavne uloge u Gavelli, Teatru &TD, ZKMu i drugdje, a odmah nakon završenog studija dobiva status samostalnog umjetnika, koji ostaje njegov izbor do danas.

Kao slobodnjak je dio tzv. ansambla slobodnjaka Teatra &TD, gdje ostaje 8 godina, radeći istovremeno i u gotovo svim kazalištima u Hrvatskoj. Nakon &TDa odlazi u Budimpeštu raditi s poznatom kompanijom Krétakör, Árpadá Schillinga. Nakon toga boravi neko vrijeme u Kolumbiji, radeći s afrokolumbijskom trupom Sankofa.

U međuvremenu 7 godina radi kao asistent na Katedri scenskog kretanja Odsjeka glume pri ADU Zagreb, a nakon toga nastavlja raditi kao pedagog, proširujući teme glumačke edukacije kroz teme tijela, odnosa prema sebi, te samopouzdanja.

Režirao u Zagrebu i Budimpešti, te osnovao nezavisnu skupinu GRUPA i vodio THEARTO projekt Hrvatska, projekt edukacije djece kroz umjetnost.

U svom je radu kao glumac uvijek tražio izazove, pa je tako imao prilike iskušati se i u neverbalnom kazalištu, plesu, performansu, improvizacijskoj formi, kao i mnoštvu suvremenih tekstova.

Uvijek zainteresiran za produbljivanje znanja, istraživao je u područjima psihologije, meditacije, yoge, lohan-kunga, argentinskog tanga, pedagogije.

Dobitnik je više nagrada i priznanja, između ostalih Nagradu za najboljeg glumca Festivala glumca, Najbolji glumac Festivala MMTM, te tri Nagrade hrvatskog glumišta.

fotodražen

MARIJA MILIČEVIĆ

Marija Milićević, prof. španjolskog jezika i instruktor yoge, još od ranog djetinjstva pokazuje zanimanje za pokret, ljudsko tijelo i ples.

Niz godina bavila se flamencom, a argentinski tango pleše tango posljednjih desetak godina, učeći od mnogih tango učitelja iz Argentine. Na svojim yoga satovima prakticira hatha i vinyasa flow, a i jedini je certificirani instruktor yoge za djecu u Srbiji.

„Za mene je tango prilika za kreativnost i slobodu, osjećaj da pokretom mogu izraziti ono što je u meni. To je jezik slušanja, gdje postoji muzika, gdje postoji tišina. Tango je ples u kome neprestano upoznajem sebe, kroz jedan drugačiji oblik življenja, i upravo zbog toga toga ne prestaje da bude svjež, nov, razigran, sjetan… tango kao ples, tango kao govor, tango kao život“.

fotomarija tango foto


VEZANO