08.03.2018.

NAJNOVIJE

Dan žena u kinu Urania

Međunarodni dan žena odlična je prilika da se prisjetimo vremena rane feminističke borbe, razdoblja krvave bitke sufražetkinja za žensko pravo glasa. Uvjerenje da su žene manje razumna bića od muškaraca, nesposobne za samostalno upravljanje vlastitim životima, bilo je dominantno mišljenje tog vremena, a čitavih sto godina kasnije kao da nam se ta vremena vraćaju…

U sklopu ciklusa (O)ženi povodom 100. obljetnice prava na glasovanje žena u Velikoj Britaniji gledamo film Sufražetkinje, redateljice Sarah Gavron s izvrsnom glumačkom postavom:Meryl StreepCarey Mulligan i Helena Bonham Carter. Britanske sufražetkinje koristile su se u svojoj borbi metodama direktne akcije koje nisu uvijek bile nenasilne… činile su sve što su znale na svome putu prema društvenim promjenama.

Iz Švicarske nam stiže feel good komedija Božja volja redateljice Petre Volpe o kućanici iz malenog sela koja mora naučiti kako postati čvrsta predvodnica lokalnih sufražetkinja. 1971. godina je, i dok cijeli svijet drmaju posljedice seksualne revolucije, za maleni grad u ruralnoj Švicarskoj vrijeme je stalo. Ovo nije film samo o pravu na glas već i o ženskom oslobođenju i postajanju subjektom, kako na političkoj tako i na osobnoj razini.

Kao poklon povodom Međunarodnog dana žena, čast nam je pozvati vas na koncert klape Contra, koja izvodi svima nam znane hitove poput „Ne more mi bit“, „Sad kada došla si“, „Od zipke do križa“, „Srićo moja“, „Kriva karta“, „Vilo moja“, „Moj lipi anđele“, „Kada jednom ovom zafalim se tilu“ i druge. Koncert će se održati u četvrtak 8. ožujka s početkom u 20 h u našem kinu Urania. Požurite do kina po svoje ulaznice.

U londonskom svijetu mode 1950ih godina, beskompromisni krojač dobiva iznenađujuću narudžbu: kreirati odjeću za samu kraljevsku obitelj. Iako ova uloga možda ne djeluje dovoljno grandiozno za posljednju ulogu u karijeri trostrukog dobitnika Oscara, Daniel Day-Lewis još će jednom oduševiti svojom fantastičnom transformacijom. Lik kojeg tumači karizmatični je krojač beskonačne kreativno-stvaralačke Fantomske niti, koja će nas sve zaintrigirati i uvesti duboko u život Londona druge polovine dvadesetog stoljeća.


VEZANO