17.08.2017.

NAJNOVIJE

Danas će biti vatreno na stadionu

Idemo, idemo do kraja – uvodni je slogan jedne od navijačkih pjesama hrvatske reprezentacije koji se baš dobro može primijeniti za ono što nogometaše Osijeka očekuje večeras.

Njihov je kraj ulazak u skupine Europske lige koji je prije mjesec i pol dana izgledao kao čista utopija, a danas stoje na njegovom pragu. Ostala je još jedna prepreka, na prvi pogled lakša negoli su je bijelo-plavi imali u 3. pretkolu kada su izbacili nizozemskog velikana PSV, ali ova će biti definitivno teža.

Nakon što je Osijek eliminirao PSV, mnogi bečku Austriju doživljavaju kao “običan dan u uredu”. Međutim, dva susreta protiv Austrijanaca bit će vrlo zahtjevan posao. Nikako “šetnja”, nikako “poigrat ćemo se malo s njima”. Osijek opet treba biti na razini svojih partija koje je pokazao protiv Dinama, Rijeke, Luzerna i dvaput protiv PSV-a. Sve manje od toga neće biti dovoljno. I zato ne treba praviti ražanj dok je zec u šumi. Sve što su bijelo-plavi dosad ostvarili na europskoj sceni, jest mnogo i više nego što se objektivan promatrač mogao nadati. I zato bi bilo baš blesavo utakmici protiv Austrije pristupiti na način kako je “sve gotovo”. Dobro, mogli su bijelo-plavi proći lošije u ždrijebu, ali to nikako ne znači kako je bečki klub u tom smislu jack-pot. On je samo prilika, ali svaku priliku treba znati iskoristiti na pravi način, a to ohol stav sigurno nije. Dovoljno je sjetiti se kako su Osječane podcjenjivali Nizozemci i kako su se na koncu proveli. Osijek ima sve potrebne parametre za proći Austriju, ali samo ako će biti “naturiran” i ozbiljan kakav je bio protiv PSV-a i Luzerna u prvoj utakmici. Fanatizam je opet riječ koja treba Zekićevim trupama. Moraju se boriti k’o da im je zadnja utakmica. I opet, ne treba zaboraviti kako postoji i uzvrat. U Gradskom vrtu Osječani će loviti prednost koju će odnijeti u St.Pölten, ali to ne znači jurnjavu i ludovanje. Osijeku treba pragmatična utakmica, poput one koju je odigrao protiv Luzerna na svome terenu. Strpljivo i pametno graditi put prema željenom rezultatu.

Osijek će opet imati fenomenalnu podršku navijača, i o tome uopće ne treba dvojiti. Uostalom, predsjednik navijačke Udruge Kohorta Ivica Polih – Ita, pitao je:

– Možeš li napisati da Austriju čeka pakao u Gradskom vrtu?

Kako da ne. Nakon PSV-a i definitivno nedoživljene atmosfere na osječkom stadionu, ne postoji nemoguće. Temperatura zraka neće biti kao protiv PSV-a, ali na tribinama će biti baš isto. Zapravo je fascinantno kako je trener Zoran Zekić u utakmici sa PSV-om uspio fokusirati svoje igrače da ostanu imuni na to ludilo koje je vladalo na stadionu. To je samo jasan pokazatelj kako Osijek postaje ozbiljna momčad. Momčad koja uživa u toj navijačkoj podršci, a ne potpada pod nju. Možda se to čini kao nešto jednostavno, ali, vjerujte, uopće nije. I ne treba nam lažna ambicija. Kada je Osijek izvukao PSV malo je tko vjerovao kako će se dokopati te utakmice. No, sada kada se dokopao šteta bi bila potrošiti priliku samo zato što je susret protiv Austrije možda manje atraktivan nego onaj protiv Nizozemaca. Priča se vrti oko uloga. PSV je definitivno bio utakmica za slavu, ali ova protiv bečke momčadi sa sobom nosi daleko veću vrijednost. Jer ako bijelo-plavi eliminiraju i Austrijance, o njima se neće pričati kao o “čudu za jedan dan”, nego o momčadi koja zaslužuje ozbiljan respekt. Ma, razmislite samo tko je prije godinu i pol dana mogao pomisliti da će Osijek biti u ovakvoj situaciji da će ga jedna stepenica dijeliti od ulaska u skupine Europske lige. Ljutili smo se na bahatost Nizozemaca, ali to je bila realnost. Osijek davno nije odigrao neku pamtljivu europsku utakmicu. Čuda poput te eliminacije PSV-a ne događaju se svaki dan, ali od takvih se čuda ne živi. Ta će priča ostati mit, ali sad je važno napraviti korak više. Onaj korak na kojem mnogi pokleknu, korak u kojem pokažeš kako si prava momčad. Nakon čuda pokazati kako ono nije bilo slučajno. I zato Osijeku treba sva moguća podrška, sva moguća pozitiva, jer večeras ćemo gledati utakmicu o kojoj će se priče prenositi s koljena na koljeno. I zato, idemo, idemo do kraja!

D.Keler – Glas Slavonije


VEZANO