29.09.2016.

NAJNOVIJE

Danas koncert Hrvatskog pjevačkog društva „Lipa“ iz Osijeka i Akademskog zbora „Ivan Goran Kovačić

Zajednički koncert Hrvatskog pjevačkog društva „Lipa“ iz Osijeka i Akademskog zbora „Ivan Goran Kovačić“ iz Zagreba biti će održan u osječkoj Konkatedrali sv. Petra i Pavla u petak, 30. rujna, s početkom u 20,30 sati. Ulaz je slobodan.   

Valja istaknuti kako Akademski zbor „Ivan Goran Kovačić“ ponovno dolazi u Osijek pune 22 godine nakon zadnjeg osječkog gostovanja. Iznimno cijenjeni i hvaljeni hrvatski zbor, poznat po suradnji s mnogim proslavljenim svjetskim glazbenim imenima, ovaj put stiže na poziv Hrvatskog pjevačkog društva „Lipa“, kako bi svojim nastupom uveličao proslavu velike 140. obljetnice uspješnog postojanja i rada „Lipe“. Naime, koncert je organiziran u okviru „Dana Lipe u Osijeku“ (od 27. rujna do 2. listopada), odnosno središnje proslave velike obljetnice.

Na koncertu će „Ivan Goran Kovačić“ i „Lipa“ većinom a cappella izvesti niz raznovrsnih i stilski različitih skladbi iz svojeg bogatog repertoara. Koncert će otvoriti HPD „Lipa“ kao domaćini, a njegov središnji dio pripast će dragim gostima i prijateljima iz AZ-a „Ivan Goran Kovačić“. Posebna je glazbena poslastica što će nekoliko skladbi dva ugledna i višestruko nagrađivana zbora izvesti zajedno na kraju koncerta. To znači da će se na sceni naći impozantan zbor s više od 150 pjevača. Izvedbama će naizmjence ravnati nagrađivani dirigenti oba zbora: Luka Vukšić (AZ „Ivan Goran Kovačić“) i Valerija Fischbach (HPD „Lipa“).

Pozivamo sve zainteresirane da se odazovu i poprate ovaj jedinstven susret dva cijenjena i hvaljena hrvatska zbora.

U nastavku donosimo vam ponovno donosimo biografiju gostiju iz Zagreba:

Akademski zbor „Ivan Goran Kovačić“ utemeljen je 1948. godine. Zbor su vodili ugledni hrvatski glazbenici Mladen Jagušt, Duško Prašelj, Lovro Županović, Adalbert Marković, Dinko Fio, Vladimir Kranjčević i Saša Britvić. Od početka 2003. godine umjetnički je voditelj Luka Vukšić. Asistent umjetničkog voditelja je Veton Marevci.

Zbor je nastupao pod ravnanjem najvećih domaćih i svjetskih glazbenika. Među njima su Lovro pl. Matačić, Milan Horvat, Zubin Mehta, Sir Yehudi Menuhin, Krzysztof Penderecki, Lorin Maazel, Ennio Morricone, Noam Sheriff, Gerd Albrecht, Kazushi Ono, Alun Francis, Hans Graf, Kurt Masur, Dmitrij Kitajenko, Valerij Gergijev i Sir Neville Marriner. Među solistima koji su pjevali s „Goranovcima“ su pjevačke legende kao što su Vladimir Ruždjak, Ruža Pospiš – Baldani, Ruggiero Raimondi, Jose Carreras, Andrea Bocelli, Inva Mula i mnogi drugi.

Zbor je ostvario mnogobrojna inozemna gostovanja u Austriji, Bosni i Hercegovini, Francuskoj, Italiji, Izraelu, Kini, Koreji, Mađarskoj, Makedoniji, Meksiku, Nizozemskoj, Njemačkoj, Portugalu, SAD-u, Slovačkoj, Sloveniji, Vatikanu i Velikoj Britaniji, a nastupao je na međunarodnim festivalima Maggio Musicale Fiorentino, Settembre musica u Torinu, Flaneries musicales u Reimsu, Bečkim svečanim tjednima, XXI. Festivalu francuske glazbe u La Chaise Dieuu, Festivalu Ljubljana, Varaždinskim baroknim večerima, Dubrovačkim ljetnim igrama i Pulskom ljetu.

Među uglednim su orkestrima s kojima je Zbor nastupao Bečki simfoničari, Moskovska državna filharmonija, Orkestar gradskog kazališta u Firenzi, Orkestar Nacionalne opere u Monte Carlu, Litvanski nacionalni simfonijski orkestar, Izraelski simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Bari, Orkestar glazbene mladeži Njemačke, Slovenska filharmonija i Sarajevska filharmonija.

Zbor kontinuirano surađuje sa Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT-a i Hrvatskim baroknim ansamblom.

Visoki interpretativni dosezi Akademskog zbora ”Ivan Goran Kovačić” potvrđeni su brojnim nagradama i priznanjima među kojima izdvajamo Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu, Nagradu grada Zagreba i Nagradu ”Vladimir Nazor”.


VEZANO