10.03.2015.

NAJNOVIJE

Festival dokumentarnog rock filma – DORF

Festival dokumentarnog rock filma – DORF ove se godine održava od 12 do 15. ožujka u Vinkovcima (Gradsko kazalište i Centar znanja), Vukovaru (CineStar) i Osijeku (kino Urania).

Na ovogodišnjem Festivalu posjetitelje očekuju projekcije 30 glazbenih dokumentaraca iz 12 zemalja (od toga 15 premijera) raspoređenih u 3 programa: Regionalni, Međunarodni i Tajna povijest rocka, uz bogat popratni program.

U regionalnoj selekciji biti će prikazano 14 filmova, od kojih izdvajamo film „Marzidovšek Minimal Laboratorium“- portret (o)kultnog slovenskog minimalista, eksperimentatora i multikreativca Marija Marzidovšeka, koji je na rasporedu u četvrtak u 19 sati.

U međunarodnom programu od 10 filmova izdvajamo hrvatsku premijeru filma „Naš vinil ima težinu“ autora Jeffa Broadwaya (SAD) o kultnoj Stones Throw Records – hip hop etiketi koja je objavila neke od najvažnijih hip hop albuma (Madlib, Questlove, Talib Kweli…). Film će biti prikazan na zatvaranju festivala u subotu u 21 sat.

U selekciji Tajna povijest rocka ove godine biti će prikazano 5 filmova, a izdvajamo film „Scarce – Dani poput ovih“ Sally Irvine (Velika Britanija) o istoimenom indie-rock bandu koji je početkom 90-ih zabljesnuo na indie sceni, a moći će se pogledati u petak u 19 sati.

9. DORF INTRO se u Vinkovcima otvara već 9. ožujka kada će u Centru znanja Vinkovci biti svečano otvarana izložba plakata „Iz privatne zbirke Kornela Šepera“, a potom će se moći pogledati i film o kultnom zagrebačkom kantautoru Manceu, studentski rad Velimira Rodića.

U Osijeku DORF se otvara u srijedu, 11. ožujka, kada ćete imati priliku sudjelovati u premijernom hrvatskom predstavljanju makedonskog projekta „Re:Volt“ koji su prije 5 godina u Skopju pokrenuli Gjorgji Janevski i Flora Pitrolo. Radi se o interaktivnoj platformi kojom se radi hommage kontroverznom i zabranjivanom makedonskom filmu iz 1977., a uključivanjem autora iz lokalnih sredina nudi se na novo čitanje i prilagodbu našemu vremenu. Radnja filma i kritika sistema nimalo ne odudara od vremena danas te smatramo da je film odličan medij kojim bi se mogla pokrenuti rasprava o potrebi za promjenama današnjeg društva. Film će biti prikazan 11. ožujka u 21 sat uz glazbenu pratnju Dječaka iz Vode, mladog autora koji će nakon projekcije održati i koncert u Kinu Urania.

Konačnog pobjednika ovogodišnje konkurencije odabrat će tročlani žiri kojega će sačinjavati prošlogodišnji pobjednik Dušan Moravec (“Damir Avdić – Pravi čovjek za kapitalizam”, 2013.), Lada Furlan-Zaborac iz Bambi Molestersa te Krešimir Blažević, glavni urednik portala Muzika.hr.

DORF nagrada za životno djelo bit će dodijeljena  Zdenku Franjiću- vlasniku glazbene etikete „Slušaj najglasnije“, koju izradio je Arpad Slančik iz Subotice, a nagrada za najbolji film djelo je Marije Miloševske iz Skopja. DORF 2015. plakat napravio je Igor Hofbauer iz Zagreba.

Ulaznice za program u Osijeku po cijeni od 15 kuna možete nabaviti 30 min prije početka filmova na blagajni kina Urania.

Svi traileri filmova se nalaze na linku OVDJE.

DORF u kinu Urania od 11. do 15. ožujka:

Srijeda, 11. ožujka, 9. DORF INTRO:
[OFF] 21:00 Re:Volt, 30′
[OFF] Dječak iz Vode – koncert

Četvrtak, 12. ožujka:
19:00:
[REG] Marzidovšek Minimal Laboratorium , 29′
[REG] Lijepa umjetnost zrcaljenja , 53′

Petak, 13. ožujka:
19:00:
[REG] Vidimo se na kazanu , 35′
[TPR] MC. Čovjek s vinilom , 20′
[TPR] Scarce – Dani poput ovih , 53′
21:00:
[INTER] Morphine: Putovanje snova , 93′

Subota, 14. ožujka:
19:00:
[REG] Sonic Doom: Film , 49′
[REG] Nek je dan radostan , 65′
21:00:
[INTER] Naš vinil ima težinu , 94′

5_3_2015_dorf_plakat


VEZANO