07.02.2014.

ZADNJE GALERIJE

Howard Gospel Choir oduševio Osječane! [video+foto]

Sinoć je održan fantastičan koncert gospel zbora iz Washingtona! Fotkama u galeriji smo pokušali prenijeti dio atmosfere, ali za puni doživljaj pogledajte i video s dijelom koncerta i intervjuem voditelja zbora!

 

[youtube id=fEZZNseIW1w width=”583″ height=”350″]

Howard Gospel Choir osnovan je 1986. godine i prvi je fakultetski zbor svoje vrste na svijetu. Dio je Howard Sveučilišta koje postoji od 1867. godine , a povijesno je crnački fakultet koji se nalazi u Washingtonu. Danas sa ovog sveučilišta izlazi više doktora znanosti Afroamerikanaca nego igdje drugdje u svijetu. HGC nastupao je po cijeloj Americi pa čak i u Bijeloj kući i Kapitolu. Također su nastupali i u Italiji, Crnoj Gori, Slovačkoj, Gruziji i na Barbadosu. Tako je došao red i na Osijek koji su počastili vrhunskim, originalnim crnačkim gospelom.

 

Gospel je stil duhovne glazbe koja je specifična za Afroameričku kulturu. Sama riječ “gospel” znači Radosna vijest te tako mnoge pjesme nastaju iz Psalama iz Biblije. Ova vrsta glazbe vuče svoje korijene još iz pjesama koje su pjevali robovi te uključuje Afričke ritmove i pokrete. Gospel glazba je od 18. i 19. stoljeća došla pod utjecaj raznih drugih stilova: blues, rock, soul pa čak ima i podvrsta Bluegrass Gospel.

 

Jedan za drugim, članovi HGC-a su počeli ulaziti kroz publiku i to uz ples i pjesmu. Puni energije, osmijeha, uz pljeskanje i okrete brzo su oduševili osječku publiku. Arheološki muzej zaista je premali za ovakav zbor. Pratili su ih bubnjevi, gitara i klavijature tako da je bilo puno buke i na trenutke se pjevači nisu ni čuli. Vjerujte, da su ih stavili na Trg u Tvrđu, čuli bi se i u Drven parku bez mikrofona. Publici su priuštili i a capella izvedbu s balkona atrija. Osječani su dobili još jednu jedinstvenu priliku, otpjevali su Sretan rođendan jednoj od pjevačica koja je upravo jučer imala rođendan. Dirigent je kasnije nagovarao i neke iz publike da zapjevaju. Zamjenik gradonačelnika, iako nema tremu kod javnih govora, čini se ima kod pjevanja :)