10.02.2014.

NAJNOVIJE

Istina o Valentinovu

Nalazite li se i vi među onih 62% odraslih stanovnika koji slave Valentinovo? Iako su mnogi mišljenja kako se radi o markentiškom triku, ovo je dan kojim se slavi ljubav i zaljubljenost  te nije isključivo plod marketinga, već svoje korijene vuče iz mnogo starijih vremena.

 

Priča o Valentinovu ili Danu zaljubljenih seže u daleku prošlost i iako je imala tužan početak, danas je simbol za ljubav u cijelom svijetu. Sve je počelo u rimsko doba, kada je car Klaudije II zabranio vjenčanja da bi muškarci lakše odlazili na bojište. No svećenik Valentin umiješao se i usprotivio pa je zato praznik dobio ime upravo po njemu. Oštru odluku Klaudija II moralo je poštovati i svećenstvo, ali Valentin je ipak potajno vjenčavao vojnike koji su se htjeli ženiti. Čim je car doznao to, Valentin je zatvoren, a 14. veljače odrubili su mu glavu. Narod je na kraju Valentina proglasio svecem, a 14. veljače postao je Dan zaljubljenih.

 

Najpoznatiji simbol ovog praznika ljubavi su crvene ruže koje muškarci poklanjaju ženama, ali u moderna vremena parovi iznenađuju jedni druge na najluckastije i neobičnije načine.

 

U stranim zemljama ljudi su na razne načine obilježavali Valentinovo. U Austriji se mladići drže starog običaja te 14. veljače djevojci tradicionalno poklanjaju velik buket cvijeća. Na Tajvanu se Valentinovo obilježava čak dva puta. Osim 14. veljače, ljubav se slavi i 7. srpnja, prema lunarnom kalendaru. Oba su datuma jednako važna i muškarci daruju ženama skupe bukete cvijeća, ali svaka boja i broj cvjetova ima drugačije značenje.U Francuskoj se bio razvio prilično opasan običaj na Valentinovo, toliko da je bio zabranjen. Mladići i djevojke birali su jedni druge na Dan zaljubljenih tako što bi izašli na ulicu i dozivali simpatiju ispred prozora. Ako djevojka na kraju nije imala sreće, mogla je s prijateljicama održati mali ritual spaljivanja fotografija zločestog gospodina koji bi izmaknuo kontroli pa su ga vlasti zabranile.

 

Istraživanja su pokazala da se u vrijeme Valentinova kupi 30 milijuna kilograma čokolade,  36 milijuna bombonijera u obliku srca a pošalje se oko 150 milijuna čestitki. 23% odraslih kupuje cvijeće za Valentinovo, od toga 61 % njih su muškarci a 39 % žene, zanimljivo je da 15% žena same sebi šalju cvijeće. Dok Verona, grad Romea i Julije, svakog Valentinova primi 1000 pisama adresirano na Juliju.

 

Putovanje, čokolada, cvijeće ili čestitka manje je važno, bitna je namjera.

 

Sretno Vam Valentinovo!

 


VEZANO