07.10.2015.

NAJNOVIJE

Jakovina: Hrvatska je zemlja koja je slobodna od GMO-a!

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, otvarajući 1. hrvatsku konferenciju o procjeni rizika podrijetlom iz hrane u Osijeku, izjavio je kako institucije rade svoj posao isključivo u interesu potrošača, odnosno da su kvaliteta hrane i njezina zdravstvena ispravnost na prvom mjestu.

Jakovina je također istaknuo kako su odredili da će Hrvatska biti zemlja koja je slobodna od GMO-a, te zbog bogatog i kvalitetnog poljoprivrednog tla, vode i nezagađenog zraka nema potrebe za takvom hranom.

“U Hrvatskoj jedemo zdravo, kvaliteta i zdravstvena ispravnost hrane prije svega. Inspekcijske službe rade svoj posao i mi doista u ove četiri godine, ali i ranije nismo imali ozbiljnijeg ekscesa što se tiče zdravstvene ispravnosti i problema s kvalitetom hrane. U tom segmentu institucije moraju raditi svoj posao, ali i sve agencije i međuresorne suradnje Ministarstava poljoprivrede, zdravlja i svih ostalih. Hrvatski građani mogu biti spokojni jer jedu zdravstveno ispravnu i kvalitetnu hranu”, uvjerava ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Zamjenik župana osječko-baranjskog Željko Kraljičak istaknuo je da imamo kvalitetne resurse, imamo mogućnosti proizvoditi konkurentnu, zdravu i kvalitetnu hranu, no isto tako, svakim danom uvoz hrane raste. Kraljičak ističe kako nešto treba mijenjati u hrvatskoj poljoprivredi, odnosno moramo vratiti proizvodnju hrane u naša sela, vratiti dostojanstvo hrvatskom agraru te ćemo tada smanjiti rizike kada je u pitanju zdravstvena ispravnost hrane.

“Hrvatska mora početi stvarati vlastiti prehrambeni proizvod. Svjedoci smo da imamo monopolističke prehrambene industrije koje ne trebaju proizvode hrvatskoga sela. Moramo stvarati novi sustav koristeći sredstva, ali i praksu EU i poticati konkurentnost hrvatskog proizvoda. Samo tako možemo vratiti život u naša sela, a time i povećati proizvodnju hrane te smanjiti uvoz hrane, kao najveći problem koji danas ima hrvatsko gospodarstvo. Izgubili smo trend prepoznavanja vlastitog tržišta i stvaranja preduvjeta za opstanak na hrvatskom tržištu kao proizvođač hrane. Jasno je stoga imati jasnu politiku prema poljoprivredi, poticati modele i programe koji će stvarati nove vrijednosti, novu proizvodnju hrane i činiti naše tržište samodostatnim kad je u pitanju proizvodnja hrane”, rekao je Kraljičak na konferenciji u Osijeku.

Naime, organizatori Prve hrvatske konferencije o procjeni rizika podrijetlom iz hrane su Hrvatska agencija za hranu (HAH), Europska agencija za hranu (EFSA) te Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).


VEZANO