19.08.2017.

NAJNOVIJE

“Kod Želje” uskoro postaje i službeno kupalište

Grad Osijek već niz godina financira ispitivanje kakvoće vode za kupanje na pet lokacija u gradu, a riječ je o ispitivanju kakvoće Drave na Copacabani, na popularnoj plaži kod Želje, na Bajeru Jug II, Dravi na Pampasu i Našičkom bajeru, iako te lokacije nikada nisu bile službeno proglašene kupalištima.

To znači da ni jedno od ovih pet kupališta, za razliku od zagrebačkog Jaruna, nije i službeno proglašeno kupalištima, već su to mjesta spontanog okupljanja građana na kojima se oni kupaju. Inače, u istočnoj Slavoniji jedino kupalište koje i službeno nosi taj naziv je Orahovačko jezero.

Stručnjaci napominju kako glavni razlog što jedinice lokalne samouprave ne žele pojedine lokacije za kupanje i stručno proglasiti kupalištima ne leži u tome što bi morali plaćati redovitu analizu vode, jer je riječ o relativno jeftinom postupku koji ionako finaciraju, nego u složenoj proceduri. Tako bi, prema zakonu, kod svake nezadovoljavajuće analize vode za kupanje vlasti morale upozoriti javnost na to i zatvoriti kupališta.

Na moru su sve javne plaže proglašene kupalištima i paze na kvalitetu vode, ali ovaj status jadranskim je plažama bitan zbog dobivanja plavih zastava i privlačenja turista, dok se pretpostavlja da se na plažama na kontinentu kupa samo domaće stanovništvo. Istodobno Grad Osijek zbog toga ne može prijaviti njihovo uređenje ni na jedan javni natječaj za obnovu i uređenje ove vrste infrastrukture, poput primjerice onoga koji je ovih dana raspisalo Ministarstvo turizma.

Iz tog je razloga, kako neslužbeno doznajemo, ovih dana donesena odluka da Grad Osijek, točnije gradonačelnik Vrkić, donese akt o proglašenju službenih gradskih kupališta, i to prije svega s ciljem planiranja njihova budućeg uređenja. To će ujedno pomoći i da se načine kartografski prikazi plaža i odredi profil vode za kupanje. Inače, ispitivanja kakvoće vode za kupanje na spomenutih pet lokacija provodi Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Također, straha od mogućeg budućeg zatvaranja plaža ne bi trebalo biti s obzirom na to da su, recimo, ovogodišnja ispitivanja uzoraka, a koja su počela još sredinom svibnja, pokazala da je kakvoća vode na svih pet gradskih kupališta izvrsna. Naime, u vodi se traži prisutnost crijevnog enterokoka i Escherichie coli, ali mikrobiološki su pokazatelji pri svakom ovogodišnjem uzorkovanju pokazali vrijednosti za ocjenu izvrstan.

Nefreteta Z. EBERHARD – Glas Slavonije


VEZANO