24.04.2019.
medicinska-mikrobiologija

NAJNOVIJE

Medicinska naklada

Predstavljanje knjige Medicinska mikrobiologija

pozivamo Vas na predstavljanje udžbenika Medicinska mikrobiologija, autori Smilja Kalenić i suradnici. Predstavljanje će se održati u ponedjeljak, 29. travnja 2019. godine, u 13. 00 sati u Školi narodnog zdravlja „Andrija Štampar“, Dvorana A, Rockefellerova 4, Zagreb.

Kratki opis:

Prošlo je pet godina od prvog izdanja ovog udžbenika. U međuvremenu se u mikrobiologiji dogodilo mnogo promjena, zahvaljujući prije svega vrlo brzom razvoju različitih tehnika molekularne biologije: došlo je do boljeg poznavanja klasifikacije mikroorganizama, te se promijenila i nomenklatura mnogih mikroorganizama. Stoga su u ovom izdanju promijenjena imena većeg broja mikroorganizama, a mikrosporidiji su iz parazitologije preseljeni u mikologiju. Došlo je i do promjene u terminologiji mikrobne flore čovjeka, pa se sada govori o mikrobioti kao kompleksnoj zajednici mikroorganizama koji nastanjuju ljudsko tijelo. Pojavili su se neki novi uzročnici infekcija u čovjeka, uglavnom među bakterijama i među gljivama, virusima i parazitima. Također, razvile su se i nove brze i djelotvornije dijagnostičke metode.

U udžbeniku su ostale sve fotografije koje su bile i u prvom izdanju, kao i većina shema i crteža, do su tablice djelomično izmijenjene. Poglavlja su obnovljena prema današnjim znanjima na području medicinske mikrobiologije, uključujući literarne navode. Kao i u prvom izdanju, i ovdje je dio teksta pisan sitnim slovima – kako bi se detaljnije objasnilo neko područje i studentima predočila cjelina tog područja.

U pisanju drugoga, izmijenjenog a i obnovljenoga izdanja udžbenika sudjelovalo je 28 autora. Mnoga su poglavlja obnovili mlađi kolege te su na taj način postali suautori u tim poglavljima i tako osigurali kontinuitet udžbenika.

Kao što je rečeno u Predgovoru prvom izdanju, cilj ovog udžbenika da studente medicine uvede u svijet mikroorganizama, uzročnika bolesti u ljudi, i tako im olakša razumijevanje patogeneze, dijagnostike, liječenja i prevencije zaraznih bolesti.

Autor/i: Smilja Kalenić i suradnici

Bibliografski podatci:

Autori: Smilja Kalenić i suradnici 

ISBN: 978-953-176-890-0 

Godina izdanja: 2019. 

Opseg: 728 str. 

Format: 21 x 27 cm 

Uvez: tvrdi 

Napomena: drugo, izmijenjeno i obnovljeno izdanje 

Cijena: 525,00 kn

Više o knjizi

Više o knjigama Medicinske naklade možete pronaći ovdje.


VEZANO