28.07.2015.

NAJNOVIJE

Ministrica obišla novoizgrađenu zgradu u Vukovarskoj s POS-ovim stanovima

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš obišla je danas novoizgrađenu višestambenu zgradu u sklopu projekta POS-a.

Od 38 izgrađenih stanova, 8 namijenjenih prodaji već je pronašlo kupce i to uglavnom mlade osječke obitelji, kojima je ministrica tom prigodom uručila ugovore o kupnji i ključeve njihovih novih stanova.
Preostalih 30 predviđeno je za najam kao sve zanimljiviji i privlačniji način rješavanja stambenog pitanja, posebno mlađim osobama i obiteljima, jer omogućava veću mobilnost i osiguranje stanovanja bez kreditnog zaduživanja. Stan je kasnije moguće i otkupiti uz priznavanje najamnina kao predujma u 100% iznosu kroz 3 godine i 85% od 3 do 5 godina.

Javni poziv za najam stanova (možete pogledati OVDJE) otvoren je do 15. rujna 2015., raspisala ga je Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama, a Ministarstvo donijelo Pravilnik kojim je propisalo uvjete i postupak davanja u najam stanova i ostalih prostorija te krenulo u prve projekte POS najam, koji se uz Osijek trenutno provode i u Zagrebu i Splitu.
Pravo na podnošenje zahtjeva za najam:
– imaju svi državljani Republike Hrvatske koji, kao i članovi zajedničkog domaćinstva nemaju u vlasništvu odgovarajuću nekretninu namijenjenu stanovanju, na području gdje se nalazi nekretnina koja se daje u najam;
– osobe kojima iznos predviđene najamnine predstavlja maksimalno 30% ukupnog mjesečnog prihoda svih članova obiteljskog domaćinstva.

Prilikom podnošenja zahtjeva potrebno je dostaviti isprave i dokaze čiji popis je sastavni dio Javnog poziva i samog obrasca Zahtjeva za najam nekretnine iz Programa društveno poticane stanogradnje (u kopiji, dok se izvornici trebaju donijeti prije sklapanja ugovora).”
Osječku zgradu projektirala je i radove izvela tvrtka IZGRADNJA d.o.o. iz Tenje, a nadzor je bio povjeren tvrtki RESPECT-ING d.o.o. iz Osijeka. Investicija je vrijedna oko 17 milijuna kuna, od čega su poticajna sredstava Republike Hrvatske oko 6.000.000,00 kuna. Ugovorna cijena stana je 1.022,96 eura po m2 neto korisne površine.
Ministrici su se u obilasku stanova pridružili gradonačelnik Ivan Vrkić zajedno sa zamjenicima Vladimirom Hamom i Denisom Ambrušem i suradnicima te direktor APN Slavko Čukelj.

Izvor: Osijek.hr


VEZANO