17.01.2014.

NAJNOVIJE

Moot Court Croatia

Dana 16.siječnja 2014. godine nekoliko stotina studenata prava okupilo se na svečanom otvorenju projekta Moot Court Croatia (u daljnjem tekstu: MCC) na pravnim fakultetima u Osijeku, Splitu, Zagrebu i Rijeci. ”Moot court natjecanja poznata su diljem Europe i svijeta i sjajan su način stjecanja praktičnih znanja u pravničkoj sferi.

 

2014_01_16_moot_court_croatia_pravni_fakultet_novokmet_005

Udruga eSTUDENT projekt je pokrenula još prošle godine, no samo na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Budući da su i studenti drugih fakulteta prepoznali potencijal projekta, ove godine pronašli smo partnere u Studentskom zboru Pravnog fakulteta u Osijeku te timovima pri pravnim fakultetima u Splitu i Rijeci i odlučili podići priču na višu razinu. “Danas po prvi put otvaramo moot court natjecanje na razini cijele Republike Hrvatske, na hrvatskom jeziku i uz primjenu hrvatskih pozitivnopravnih propisa.” – naglašava Nikola Sluganović, predstavnik udruge eSTUDENT.

 

2014_01_16_moot_court_croatia_pravni_fakultet_novokmet_001

Tijekom otvorenja studenti su upoznati s načinom funkcioniranja natjecanja, pravilnicima kojih će se morati pridržavati žele li otići u finale MCC-a i najvažnije s hipotetskim slučajem koji je ove godine iz područja kaznenog prava. Timovi koji se prijavljuju na natjecanje mogu imati 2-4 člana. Kroz tromjesečni rad timovi će istraživati hrvatske i europske propise te pisati podneske. Upravo izvrsno napisani podnesci najbolje će timove odvesti u veliko finale 10. i 11. svibnja u Zagrebu gdje ih čekaju usmene runde.

2014_01_16_moot_court_croatia_pravni_fakultet_novokmet_002

”MCC je pokazatelj da se možemo i moramo ujediniti radi vlastitog napretka. U igri su 4 sveučilišta, 4 fakulteta, stotine studenata, profesora, odvjetnika i sudaca koji će sudjelovati u projektu. Ujedinjeni u organizaciji, konkurencija u natjecanju – to je bila misao vodilja nas kao organizatora. U konačnici, složit ćete se, bez dobre konkurencije, nema niti dobrih stručnjaka” – zaključila je Romana Ćosić, predsjednica Studentskog zbora Pravnog fakulteta u Osijeku.

2014_01_16_moot_court_croatia_pravni_fakultet_novokmet_003

Za sve one koji se još uvijek dvoume hoće li se uključiti u natjecanje predlažemo da pogledaju video u kojem prošlogodišnji sudionici iznose svoja iskustva. Za kraj, nećemo Vam reći da najbolji tim, najbolji pisani podnesak i najboljeg govornika očekuju vrijedne nagrade.

2014_01_16_moot_court_croatia_pravni_fakultet_novokmet_006


VEZANO