12.01.2016.

NAJNOVIJE

Nastavak suđenja u aferi Indeks: položen ispit za čak 1000 eura, janje i prase!

Zbog korupcije na osječkom Ekonomskom fakultetu suđenje na Županijskom sudu u Osijeku je nastavljeno. Naime, svjedokinja Barbara Lukavečki sudskom je vijeću izravno govorila o kupovini ispita kod optuženih profesora.

Riječ je o profesorima Miljenku Crnjcu i Luki Crnkoviću, posredniku Boži Omaziću te studentima Dragani Karlušić, Branku Maraviću i Draženu Šestiću. Oni su optuženi u velikoj osječkoj aferi Indeks i jedini su od ukupno 38 optuženika koji nisu pristali na nagodbu, dok su se ostali optuženici, među kojima su i profesori i studenti i posrednici, nagodili sa Uskokom.

Optužnica ih tereti da su, tijekom 2010. i 2011. u Osijeku, u više navrata studentima upisivali prolazne ocjene iz pojedinih predmeta, bez regularnog polaganja ispita i bez obzira na stvarno pokazano znanje, a za što su primali novac i razne poklone. Po tvrdnjama Uskoka, time su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, primanja mita te protuzakonitog posredovanja.

Svjedokinja Barbara Lukavečki potvrdila je kako je, iako je pala na pismenim ispitima, položila matematiku kod profesora Miljenka Crnjca za čak 1000 eura, janje i prase te financijsko računovodstvo kod profesora Luke Crnkovića za 800 eura. U oba slučaja mito nije davala izravno profesorima, nego posredniku Ivanu Vukadinoviću, koji se također nagodio sa Uskokom.

Kako je objasnila Barbara, dogovor je bio da prijavi redovno ispit te izađe na pismeni, što je i učinila te je pala na pismenom. Potom je Barbari rečeno da na usmeni dođe prije svih studenata u ured profesora Crnjca. Kada je došla, on je već bio upućen u sve – pitao ju je kako joj je na poslu i upisao ocjenu dovoljan bez ispitivanja gradiva, rekla je svjedokinja Lukavečki.

Isto je bilo i s polaganjem financijskog računovodstva kod profesora Luke Crnkovića, samo što je u tom slučaju posredniku Vukadinoviću predala 800 eura. Nakon što je pala na pismenom ispitu, svjedokinja se uputila u kabinet profesora Crnkovića gdje joj je on upisao ocjenu dovoljan bez ispitivanja gradiva.

Suđenje protiv šest optuženika nastavlja se sutra nakon saslušanja drugih svjedoka.


VEZANO