04.01.2014.

NAJNOVIJE

Novčane kazne za neuređene fasade na novim kućama

Novim Zakonom o gradnji i građevinskoj inspekciji predviđene su kazne u iznosu od 3.000 kuna mjesečno za neuređena pročelja novih kuća. Obiteljske kuće imaju rok od pet godina kako bi uredili fasadu, a stambene zgrade nešto duži rok – do deset godina. Nakon tog perioda komunalni redari će im pisati kazne svaki mjesec.

Ovom mjerom nastoji se riješiti estetski, ali i energetski problem. Naime, sve je veći broj kuća i to u samom centru grada, gdje su fasade u potpunosti ili dijelom nesređene. Za uređenje pročelja mora se tražiti suglasnost povjerenstva te je također zabranjeno djelomično uređenje fasade. Očito se nitko ne brine za kazne te je grad prepun objekata na kojima se može vidjeti sve, od gole cigle do nekoliko razliitih fasada i to na samo jednom objektu. Razlog ovih problema su ponajviše neuređeni odnosi vlasnika i zakupnika prostora kojih ima i nekoliko unutar jednog objekta. Drugi problem kojem se nastoji doskočiti ovom mjerom je energetska učinkovitost. Uređenom fasadom smanjuju se troškovi grijanja i klimatizacije, ali se ujedno i produžuje životni vijek objekta.

Iako bi se ovime trebala uvesti u red novogradnja, puno veći problem našega grada ostaje neriješen. Samo središte grada je prepuno starih zgrada i kuća koje su neodržavane. Šetajući se gradom, unutar samo nekoliko minuta, možete vidjeti prekrasne primjerke secesije do oronulih kuća kojima prijeti urušavanje. Jasno je kako je to puno veći i teži problem za riješiti, ali pred njim se nikako ne bi trebale zatvarati oči.


VEZANO