12.01.2014.

NAJNOVIJE

Novogodišnje odluke – ultimate edition

Prošla je Nova Godina, Tri Kralja, zadnja sarma je podgrijana i provarena, bor je krišom odložen na susjedov kolni prilaz s još 20 drugih od ostatka komšiluka, naravno da nitko ne priznaje da je i njegov jedan od tih 20. “Cigani ostavili, nije to naš bor komšija, ne bi mi.” Više nema vremena za odlaganje onih vrhunskih ideja i odluka koje su se taložile jedna na drugu tijekom izležavanja na kauču kao morž, nakon 2 ručka i tri večere u istom danu. Inače je blagdansko vrijeme poprilično zajeban sport za mozak i savjest, imaš previše vremena za truljenje pred televizorom i neizbježno dolazi do razmišljanja o višim ciljevima u životu, što u pravilu dovodi do shvaćanja da imaš karakter kao narkoman koji se odlazi liječiti od kokainske ovisnosti u Kolumbiju.

 

Ove godine kume mora biti drugačije, više nema zajebancije, ozbiljno popravljam kvalitetu vlastitog života”. Znaš da lažeš i čovjeka i sebe, ali u nekom prašnjavom kutu vlastitog razuma, koji je zadužen za održavanje vlastitih odluka živima, nadaš se da bi ove godine konačno mogao skupiti muda k’o pošten čovjek i konačno pronaći karakter. Nećeš. Bez prenemaganja, nećeš. Zato što si donio odluku (ili odluke) pod kratkotrajnim utjecajem američke serije ili filma u kojoj se upornost isplati, dobri pobjeđuju, i ti nesretni Rusi u šuškavim trenirkama s ćirilićnim natpisima nikako da dobiju malo predaha od toga da su vječni negativci.

 

2014_01_12_2.kolumna_djumla_1

“Vozim Ladu i morat’ ću oženit’ medvjeda. Zbilja me strah tvojih nuklearki…”

Zato, prije nego što uopće počneš lagati i ljude i familiju da nešto krećeš raditi od sebe, tvoj omiljeni mojOsijek.hr portal ti donosi top-listu 5 najčešćih novogodišnjih odluka koje uopće ne moraš pokušavati provesti u djelo. Probali smo, ne ide. Treba znati kada odustati.

 

1. Krećem u teretanu. – Najčešća novogodišnja odluka. Čak nije nimalo kreativna. Osim što ćeš tamo smetati redovnim ljudima koji se vole gledati u ogledalo, potpuno nepotrebno ćeš utrošiti ono malo energije što još imaš. Želiš se baviti sportom? Onda nađi SPORT. Dizanje i spuštanje predmeta određene mase s jedne visinske kote na drugu nije sport. Ako i ostaneš uporan, jednog dana ćeš se probuditi i shvatiti da doručkuješ neki prašak pomiješan s mlijekom, odmahuješ rukom na komad prasetine i tražiš obarena pileća prsa. Kad te se odrekne familija, nemoj reći da te nismo upozorili.

 

2. Prestajem piti. – Tri razvodnjena Tuborg Greena popijena s prijateljima u ostakljenom kafiću s foteljama i plazmama na kojima se vrti Fashion TV, ili dvije štamplice votke sumnjivog porijekla pomiješane s juiceom u noćnom klubu srknute s kolegicama iz frizerskog ne znači da imaš problem s pićem. Znači da ti treba nova profilna slika za Facebook. Problem s pićem je višegodišnja zahtjevna karijera koja završava razvodom, gubitkom posla i dugovima, uz balkanski bonus nerješivosti te situacije, jer se tu često ušulja i kladionica kao dodatna varijabla. Nemoj se gurati u paket s ljudima koji zbilja imaju problem.

 

3. Prestajem pušiti. – Naravno da prestaješ. Kao i zadnjih 10 puta. Vjerojatno ćeš krenuti s onom “samo 5 cigareta dnevno”. To je jednom upalilo nekom Turčinu 2000. kad je Galatasaray uzeo Kup UEFA, jer je 2 mjeseca bio obezglavljen drugim opijatima, pa zaboravio na duhan. Ili baci u potpunosti, ili nemoj uopće. Upregni malo taj novopronađeni karakter. I nemoj se prebacivati na one e-cigarete. Čisto iz razloga jer izgledaš k’o debil s tom pizdarijom. Između samopoštovanja i pluća uvijek odaberi ovo prvo, to je nešto što se ne može transplatirati.

 

4. Počinjem redovno učiti. – Omiljena studentska laž. Vječna potraga za određenim kalendarskim datumom koji će značiti prekretnicu u tvom studiranju. Osjećam da su se zvijezde posložile 1. siječnja ove godine, to je taj datum od kojeg postajem savjestan student. Ne postaješ. Ako patiš od traženja određenih datuma koji bi trebali odjednom od tebe napraviti čovjeka, uhvatit ćeš sam sebe kako od babe posuđuješ katolički kalendar gledajući koji svetac ima neki datum u rujnu. Bolje kreni odmah skupljati za školarinu, 1.1. je jednako dobar datum za to kao i svaki drugi.

 

5. Idem na dijetu. – Često u kombinaciji s novogodišnjom odlukom broj 1. Nakon što si se odlomio/la silnom hranom i kalorijama zadnjih 15-ak dana i vagu gledaš istim pogledom kojim bi gledao/la Vojislava Šešelja, odluka je pala. Idem promijeniti hranidbene navike. Što nije loše kao ideja, ali najčešće odlazi u dva potpuno pogrešna smjera. Ili se vraćaš starim navikama i shvatiš da ćeš preživjeti tih par novonastalih kilograma, ili odlaziš u drugi ekstrem i počinješ se hraniti kojekakvim čudotvornim korijenjem, cvrčcima i mekinjama koje su hrana za pravu hranu, pa ti bubrezi i crijevni trakt počnu raditi kao kineska kosilica. Rijetko, i loše. U prvom slučaju računaš na to da će posao mršavljenja odraditi stres zbog nadolazećih obaveza, a u drugom bolnička hrana. I vrlo vjerojatno hoće, tako da je ovo jedna od onih novogodišnjih odluka koje će upaliti same od sebe. Čestitam!

 

2014_01_12_2.kolumna_djumla_2

“Od sutra za nas postoje samo dodatak jelu od šišmišjih krila i čudotvorni napici nekog doktora kineskog imena.”

Kao i inače, na kraju malo ozbiljnosti. Naravno da novogodišnje odluke nisu loša stvar. Ako ih se provodi. Ali svi sebe jako dobro poznajemo, a novogodišnje odluke su najčešće čisto nešto reda radi, da bi se osjećali malo bolje nakon što smo pogazili sve prednovogodišnje odluke. Donose se u trenutku, i isto tako u trenutku i napuštaju. I sami znamo da služe samo za podizanje raspoloženja i volje za radom u ovo depresivno poslije-blagdansko vrijeme. I ako uspiju samo to napraviti, već su odradile dobar dio posla.

Želim vam svima puno sreće u provođenju vaših odluka, slobodno javite zašto je većina propala do 20.1., razumijemo sve. Onaj tko uspije održati odluku živom nakon tog datuma dužan je svima u redakciji cugu, i mora nam otkriti koja je njegova tajna. 3, 2, 1 – KRENI!


VEZANO