22.04.2015.

NAJNOVIJE

Osječki koncert povodom Svjetskog dana glasa

Veliki broj dana u kalendarskoj godini posvećen je temama od opće važnosti za svijet, ljude i današnji život. Tako se svakoga 16. travnja već četrnaest godina (od 2002.) obilježava Svjetski dan glasa (World Voice Day).

Pozornost svjetske javnosti toga je dana, ali sve češće i tijekom čitavoga mjeseca travnja, usmjerena na osvještavanje ogromne važnosti glasa u našem svakodnevnom i profesionalnom životu, kao i na osvještavanje važnosti vođenja brige o zdravlju glasa. Stoga se diljem svijeta organiziraju brojne edukativne aktivnosti: javna predavanja o anatomiji, zdravlju, higijeni i bolestima fonacijskog aparata, televizijske i radio emisije, simpoziji, multimedijalne radionice, seminari, flash mob-ovi, fitness za glasnice, javne rasprave na kojima, uz stručnjake raznih profila, aktivno sudjeluju i bivši pacijenti izliječeni od bolesti glasnica.

Budući da je pjevanje najbolja gimnastika za glas, neke zemlje nude javnosti otvorene probe opernih zborova te brojne koncerte na kojima se prezentiraju raznovrsne mogućnosti vokalnog izričaja kroz glazbu različitih stilova i žanrova (klasičnu, popularnu, rock, jazz, folklornu…).

Svjetski dan glasa slave i obilježavaju svi oni koji su profesionalno vezani uz glas ili se bave fenomenom ljudskoga glasa (otorinolaringolozi, fonijatri, logopedi, fonetičari rehabilitatori, pjevači, glumci, nastavnici, vokalni pedagozi, medijski djelatnici, prodavači, sportski treneri, odvjetnici, političari…).

Ove godine Svjetski dan glasa obilježen je u 56 zemalja svijeta sa (do sada) ukupno 577 različitih događaja. Na inicijativu Hrvatske udruge zborovođa, Glazbena škola Franje Kuhača Osijek i ove se godine, treću godinu za redom, uključuje u ovaj važan projekt. Kao i na dosadašnjim koncertima, i večeras će pjevački zborovi, ansambli i solisti izvedbom skladbi klasične, popularne, duhovne i folklorne glazbe, pokazati djelić ljepote pjevačkog umijeća, izražajnih glasovnih mogućnosti i vokalnih preobražaja postignutih različitim tehnikama pjevanja.

Kod više od jedne trećine odraslih ljudi u svijetu uspješno obavljanje posla ovisi o glasu. Glas je osnovno sredstvo naše svakodnevne verbalne komunikacije, a u govorničkim i umjetničkim profesijama i najvažnije oruđe za rad. Međutim, suvremeni način života, tehnološka okruženja i kulturne navike izlažu ga povećanim rizicima i na razne načine ugrožavaju njegovu govornu funkciju.

Često nismo ni svjesni vrijednosti našega glasa sve dok se ne pojave prvi problemi, dok ne oštetimo glasnice ili ne izgubimo moć govora. Stoga je bitno čuvati glas, stjecati dobre preventivne navike i brinuti o glasovnoj higijeni koja uključuje ne samo brigu o glasu, već i osvještavanje svih negativnih i pozitivnih faktora koji utječu na njegovo zdravlje. Najveći neprijatelji glasa su pušenje, alkohol, gazirana i hladna pića, prezačinjena hrana, boravak u zadimljenim i bučnim prostorima, nagla promjena temperature, suh i hladan zrak, dim, prašina, prehlada, infekcija grla, vikanje, vrištanje, emocionalni poremećaji poput stresa…

Nasuprot tomu, prijatelji glasa su uredan san, odmor, kvalitetna i zdrava prehrana, dobra psiho-fizička kondicija, redovita tjelesna aktivnost, pravilno disanje i držanje tijela, voda, negazirani, bezalkoholni napitci koji ne sadrže kofein, šumeće tablete kalcija, ovlaživači zraka u prostoriji smješteni uz izvor topline, mikrofon u javnom govoru, šutnja kod afonije (ne šapat!)… Gubitak glasa nije šala. Stoga…

Volimo svoj glas – najsavršeniji i najljepši instrument, čuvajmo ga s pažnjom koju zaslužuje i slavimo pjesmom! 

Koncert  priredile: Valerija Fischbach, prof. mentor i mr. sc. Ivančica Hinek, prof.

Glazbena škola Franje Kuhača Osijek priređuje koncert pjevačkih zborova, ansambala i solista, kojim obilježava April 16th – World Voice Day (Svjetski dan glasa), u četvrtak, 23. travnja 2015. godine u 19:30 sati u Muzeju Slavonije u Osijeku, atrij Glavne straže.

Program:

 

1. Pjevački zbor mlađeg uzrasta OŠ Dobriša Cesarić Osijek

Klavirska pratnja: Martina Proleta, studentica 1. godine Preddiplomskog studija Glazbene pedagogije na UA u Osijeku

Dirigentica: Marina Hojsak, prof.

– J. Skender: Moja baka
– Anonimus: Sunce (kanon)
– G. Sučić: Green peace
– B. Mihaljević: Moj mačak

 

2. Jednoglasni dječji zbor mlađeg uzrasta GŠ F. Kuhača Osijek

Klavirska pratnja: Andreja Gribl, prof.

Dirigentica: mr. sc. Ivančica Hinek, prof.

– B. Bjelinski: Kad sam bio tri…
– C. Reinecke: Tanzlied
– B. Bjelinski: Žabe
– R. Rodgers: Climb Ev’ry Mountain (iz filma Moje pjesme, moji snovi)

 

3. M&M duo (Maja Batorek i Mia Dimšić)

– E. Sheeran: Thinking Out Loud

– Lulu and the Lampshades: Cups (When I’m Gone)

 

4. Višeglasni  dječji zbor starijeg uzrasta GŠ F. Kuhača Osijek

Klavirska pratnja: Lana Gašpert, S. I.

Bubanj: Luka Slišković

Dirigentica: Valerija Fischbach, prof. mentor

– ABBA: Money, Money, Money
– M. Jackson & L. Richie: We Are The World

 

5. Marijana Matijević, prof., sopran

Klavirska pratnja: mr. sc. Ivančica Hinek, prof.

– G. Caccini: Ave Maria

 

6. Mješoviti pjevački zbor GŠ F. Kuhača Osijek

Klavirska pratnja: Sunčana Turk, prof.

Dirigentica: dr. sc. Vesna Svalina

– J. Brahms: Vergangen ist mir Glück und Heil
– M. Lauridsen: Dirait-on
Z. Randall Stroope: The Conversion of Saul

 

7. Dora Vestić, studentica 1. godine Preddiplomskog studija Glazbene pedagogije na UA u Osijeku, alt

Klavirska pratnja: Mislav Pavin, S. III.

– Nina Simone: Feeling Good
– Lead Belly: Good Morning Blues

 

8. Hrvatsko pjevačko društvo Lipa Osijek

Klavirska pratnja: Igor Rončević, prof.

Viseće zvono: Nives Boras, prof.

Dirigentica: Valerija Fischbach, prof. mentor

– B. Chilcott: Gloria (iz A Little Jazz Mass)
– D. Bobić: Slavonica

 

9. Reprezentativni ansambl HKUD-a Željezničar Osijek

Voditelji: Nenad Sudar (plesni i umjetnički v.), dr. sc. Vesna Svalina (vokalna v.) i Franjo Batorek (v. tamburaškog orkestra) – obrade pjesama V. Svalina / F. Batorek)

– Narodna iz Međimurja: Grad se beli
– Narodna iz Dalmacije: Slušaj mati ove riči moje
– Narodna iz Zagorja: Jankič je dojahal


VEZANO