26.09.2015.

NAJNOVIJE

Osječko-baranjska županija do 2017. u potpunosti čista od mina

Osječko-baranjska županija do kraja godine pridružit će se Vukovarsko-srijemskoj, odnosno poljoprivredne površine bit će u potpunosti čiste od mina.

Borba protiv mina vodi se od prvog dana završetka Domovinskog rata, a za te svrhe uloženo je gotovo 700 milijuna kuna. Osječko-baranjska županija pod okupacijom je imala zaposjednuto 70 000 hektara, odnosno trećinu obradivih poljoprivednih površina. Uz to, oko 3 000 hektara oranica detektirano je kao minski sumnjive površine. Sukladno nacionalnoj strategiji, deminiranje poljoprivrednih površina našlo se na trećem mjestu prioriteta, nakon obiteljskih okućnica i infrastrukturnih objekata.

Naime, župan Vladimir Šišljagić potpisao je jučer ugovore o razminiranju i pretraživanju poljoprivrednih površina s ravnateljem Hrvatskog centra za razminiranje Draženom Jakopcem i predstavnicima izvođača radova, tvrtki Istraživač i Piton, Vladimirom Franjićem i Bekimom Kurtijem, u cilju da se do 2017. uklone sva minski sumnjiva područja s prostora Osječko-baranjske županije.

Provođenje razminiranja započelo je 21. srpnja na triju općina – Petrijevaca, Darde i Jagodnjaka, odnosno 14 kilometara dugog pojasa uz rijeku Dravu koji se proteže kroz ova naselja. Uz ove tri općine ostala još svega dva minski sumnjiva poljoprivredna područja – površine na području općina Šodolovci, te poljoprivredne površine na području općina Petlovac i gradova Valpova i Donjeg Miholjca.

Nakon što ovaj projekt bude obavljen, Osječko-baranjska županija će u cijelosti riješiti pitanje miniranosti poljoprivrednih površina. Trenutno se pod minama nalazi 70,5 četvornih kilometara. No, nije samo riječ o minskim poljima nego i o minski sumnjivim područjima.


VEZANO