08.09.2017.

NAJNOVIJE

Pametna klupa – situacija glupa

U noći sa 7. na 8. rujna ove godine na Vijencu Ivana Meštrovića, GČ Tvrđa, ukradena je pametna klupa. Ukradena, ne razbijena, oštećena ili  prešarana na što smo navikli kada su u pitanju činovi onih koji svoje frustracije liječe destrukcijom prema zajednici u kojoj žive, nego jednostavno je više nema. Iskopana i kompletno izvučena iz temelja s mjesta na kojoj je prije koju godinu radom i inicijativom Udruge građana MOŽEMO! postavljena kako bi služila žiteljima naselja, ali i svima koji se tamo u bilo kojem trenutku dana ili noći nalaze.

Koji su bili motivi onih koji su potpuna suprotnost epitetu koji stoji u nazivu klupe? Jednostavno se ne zna jer dosta je teško spustiti se na razinu funkcioniranja tih aktera i barem jednim djelom shvatiti što im se motalo po glavi i što će im pametna klupa, a oni su, već je rečeno – glupi. Možda im fali punjač za mobitel pa su je odlučili staviti u dnevnu sobu, ili na balkon da upija sunce i tako pretvara sunčevu u električnu energiju i puni im pametne telefone, jer da, pametna klupa to može. Možda im treba mjesto za odmor nakon napornih noćnih operacija pa su svoj stari kauč odlučili zamijeniti klupom, ili fotelju iz koje gledaju omiljene televizijske emisije, ne zna se. No, činjenica da je klupa udobna stoji. Možda se radi o krađi intelektualnog vlasništva jer žele saznati kako napraviti klupu koja je otporna na sve vremenske uvijete, potpuno je ekološka, multifunkcionalna i dugotrajna. Možda, ali osobe čiji intelektualni kapacitet može shvatiti kako funkcionira nešto toliko kompleksno ne kradu stvari i objekte koji su postavljeni da bi služili svima. U svakom slučaju, nedokučivo za sve one koji rade za društvo koje će biti prilagođeno svima, društvo u kojem se ulaže u zajednicu, društvo koje kolektivno radi na tome da bude bolje, razvijenije, naprednije i funkcionalnije.

Postavlja se pitanje ima li onda tada smisla biti aktivni sudionik u gore opisanom procesu razvoja zajednice u kojoj živimo. Ima li smisla ulagati vrijeme, energiju i novac da bi građani na uslugu dobili kvalitetan sadržaj, da bi korištenje istog potaklo i druge da se aktivnije uključe u proces ili treba dići ruke od svega i dozvoliti vandalima i lopovima da „kolo vode“. Koja poruka se šalje takvim postupcima? Draga djeco, nemojte se truditi, budite inertni, nezainteresirani i nemotivirani za napredak jer lakše je nešto uništiti nego sagraditi, a kada nešto i uništiš nećeš za to odgovarati.

Udruga MOŽEMO! ne žele i neće dopustiti da situacija završi na način „nikom ništa“ već poziva sve da jave ako imaju bilo kakvu informaciju o pametnoj klupi. Javite i pomozite nam da ju pronađemo i vratimo na mjesto kako bi ju opet zajedno svi mogli koristiti. Nije pametna klupa nešto bez čega se ne može, njezina uloga nije toliko značajna da bi trebali svi ustati na noge i tražiti ju, ali dovoljno je važna da bude okidač koji će reći dosta je! Dosta je da pojedinci ruše sve ono što gradimo, na mikro i makro razini i dosta je onih koji poništavaju sve ono pametno što je učinjeno. Moramo i možemo! puno bolje!


VEZANO