22.07.2015.

NAJNOVIJE

Pet velikih i važnih projekata Grada i Županije

Jučer su osječki gradonačelnik Ivan Vrkić i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić postigli suglasnost o pet važnih, zajedničkih, gradskih i županijskih tema.

Točnije, riječ je o Regionalnom centru za autizam, gradnji zgrade Prve gimnazije, Regionalnom centru za gospodarenje otpadom, upisu vlasništva nad zgradom Hrvatskog narodnog kazališta i ULO Hladnjači.

Oko svih pet stavki postignut je dogovor između Grada i Županije, a preostaje jedino još tehnički i stručni dio rješavanja svakog od spomenutih problema, kako bi moglo doći do provedbenih odluka.

Naime, Regionalni centar za autizam bit će u zgradi sadašnje Škole za osposobljavanje i obrazovanje Vinko Bek, a trenutno se izrađuje projektna dokumentacija i troškovnik adaptacije tog prostora. Nova zgrada Prve gimnazije bit će sagrađena na početku Retfale, odnosno na križanju Kanižlićeve i Strossmayerove ulice. Regionalni centar za gospodarenje otpadom bit će u Orlovnjaku, koji bi trebao zadovoljiti potrebe za zbrinjavanjem otpada iz dviju županija – Osječko-baranjske i Vukovarsko- srijemske, a postojeći deponij Lončarica Velika bit će zatvoren.

Kada je riječ o natjecanju zgrade osječkog HNK za sredstva iz europskih fondova za obnovu zgrade spomenika kulture, potreban je prijenos vlasništva iz društvenog vlasništva u vlasništvo samog kazališta, a traju dogovori i o iseljavanju restorana McDonald’s iz zgrade koja bi potom cijela pripala HNK-u. Što se tiče ULO Hladnjače, ona bi trebala postati regionalni distribucijski centar voća i povrća, a lokacija bi bila na prostoru Slobodne zone Osijek.


VEZANO