07.03.2015.

NAJNOVIJE

Pipunić prodaje Tvornicu šećera Osijek?

Iz osječke Termes grupe potvrdili su da je interes za Tvornicu šećera Osijek iskazao i Viro, odnosno glavni dioničar Vira i Sladorane Marinko Zadro. No, opovrgavaju medijske napise da je postignut konačni dogovor.

U priopćenju stoji i kako su proteklih nekoliko godina vođeni razgovori vezano za prodaju, pripajanje, spajanje Tvornice šećera Osijek kao i razgovori o određenim oblicima poslovne suradnje s bitnim proizvođačima šećera na području Europske Unije.

Iz Vira su pak priopćili kako Viro tvornica šećera svakodnevno obavlja brojne razgovore s brojnim poslovnim partnerima, pri čemu se razmatraju razne opcije mogućeg unapređenja poslovanja Društva.

Također stoji neslužbena informacija da su glavni dioničar Vira i Sladorane Marinko Zadro i vlasnik Tvornice šećera Osijek Marko Pipunić pred sklapanjem ugovora o prodaji osječke tvornice Zadri i partnerima. Temeljni dogovor pregovarača je postignut te se formalno stavljanje potpisa na ugovor očekuje do konca ožujka, najkasnije u prvom tjednu travnja.

Naime, Marko Pipunić je prošle godine promovirao svoj novi investicijski projekt težak između 120 i 130 milijuna eura, kojim namjerava pokrenuti proizvodnju 2 milijuna pršuta i 1 500 tona tvrdih sireva godišnje te u turistički kompleks koji planira izgraditi u okolici Osijeka dovoditi do 200 000 turista godišnje na kušanje slavonskih pršuta, sireva i vina.

Prodajom šećerane, koja mu je sporedan biznis u ukupnom poslovanju, dobit će snažan financijski zalet za bržu realizaciju ovog mega-projekta. Pipunić time zaokružuje svoje “poslovno carstvo” na ratarstvo, stočarstvo, preradu mesnih i mliječnih proizvoda, te proizvodnju konzumnih jaja, a ulazi i u turističku branšu.

S druge strane, konsolidiranjem ukupne proizvodnje šećera u Hrvatskoj Marinku Zadri otvara mogućnost podizanja konkurentnosti u sve žešćoj globalnoj tržišnoj utakmici, a što je u ovoj vrsti proizvodnje itekako bitno.

Izvor: Radio Osijek


VEZANO