09.03.2018.

NAJNOVIJE

Pljačke u centru Osijeka

Dnevno izvješće PU osječko – baranjske .

RAZBOJNIŠTVA U OSIJEKU

Jučer, 8. ožujka oko 18,30 sati u prodavaonici u Strossmayerovoj ulici u Osijeku nepoznati je počinitelj tjelesno napao prodavačicu i ukrao nekoliko tisuća kuna.

Istoga dana oko 20 sati u ljekarni u blizini centra Osijeka, nepoznati je počinitelj uz prijetnju od djelatnice ukrao lijekove vrijednosti nekoliko stotina kuna.

Traga se za  nepoznatim počiniteljima.

LAŽNI POLICAJCI NA PRIJEVARU UKRALI NOVAC

Oko 15 sati 8. ožujka dvojica nepoznatih muškaraca došla su u obiteljsku kuću 78-godišnjakinje u Marijancima. Muškarci su se lažno predstavili kao policijski službenici, zatražili od 78-godišnjakinje novac i nakit kako bi provjerili ispravnost te se s ukradenim predmetima udaljili u nepoznatom pravcu. Vlasnici je nastala materijalna šteta od nekoliko desetaka tisuća kuna. Tragamo za nepoznatim počiniteljima.

U posljednje dvije – tri godine pojavio se novi oblik prijevare, najčešće usmjeren prema građanima starije životne dobi. Prevaranti koriste životnu dob, samostalno stanovanje te neupućenost i nepažnju osoba da dođu do njihovih ušteđevina i novca.

Najčešće počinitelj telefonski kontaktira oštećene (uglavnom osobe starije životne dobi), neupućene osobe, predstavljajući se kao službenik banke ili druge institucije. Počinitelj izjavi da je novac koji posjeduju neispravan i slično (da su novčanice zastarjele) te navodi da bi novac trebali vratiti. Oštećene ponovo kontaktira osoba koja se predstavlja kao policijski inspektor ponavljajući im navode „bankara“ te prijeti da će snositi posljedice jer posjeduju neispravan novac. U strahu od kazni, oštećeni predaje novac, smatrajući da će mu, nakon zamjene, vratiti isti novčani iznos u novim novčanicama. Kada dobije novac, počinitelj napušta adresu stanovanja oštećenih.

Čest je i slučaj da počinitelji, lažno se predstavljajući, dovode žrtve u zabludu te im nude pomoć i medicinske usluge (mjerenje krvnog tlaka, masaža, prodaja medicinskih pomagala i slično)  ili se predstavljaju kao policijski službenici u civilu, poštari, službenici osiguravajućih društava, djelatnici elektre, plinare i slično. Počinitelji su osobe autoritativnog nastupa, pričljive, kreativne i naizgled empatične, a posebno uporne i uvjerljive u nagovaranju sugovornika. Prevaranti simuliraju bolest, malaksalost ili nesvjesticu, kako bi izazvali sažaljenje. Oštećeni, u najboljoj vjeri, pristaju na suradnju, puštaju nepoznate osobe u kuću te postaju žrtve prijevara. 

Žrtve prijevare ne rijetko tek kasnije, najčešće nakon nekoliko sati ili čak dana, primijete da se radilo o prijevari.

RAZOTKRIVENI POČINITELJI KAZNENIH DJELA KRAĐA

Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 19-godišnji hrvatski državljanin počinio kazneno djelo krađa. Mladić je 22. veljače iz trgovačkog centra u Čepinu ukrao nekoliko desetaka komada čokolada i alkoholno piće, pričinivši materijalnu štetu od nekoliko tisuća kuna.

Završeno je kriminalističko istraživanje i nad maloljetnikom te se sumnja da je počinio kazneno djelo krađa. Mladić je u jutarnjim satima 5. ožujka iz prostorija ureda u Vinkovačkoj ulici u Osijeku ukrao mobitel vrijednosti nekoliko tisuća kuna.

Nadležnim državnim odvjetništvima podnosimo posebna izvješća.

PROMETNE NESREĆE U PROTEKLA 24 SATA

U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirano je sedam prometnih nesreća, koje su za posljedicu imale materijalnu štetu.

Tri su se dogodile na području Osijeka, dvije na području Donjeg Miholjca, a po jedna na područjima Đakova i Belišća.


VEZANO