20.02.2014.

NAJNOVIJE

Pokladno jahanje Tenja

KUD “Josip Šošić” iz Tenje organizira u subotu, 22. 02. 2014., IX. po redu kulturno-tradicijsku manifestaciju “Pokladno jahanje, Tenja 2014.” Ulicama Tenje projahat će 40-ak jahača i obići 6 “postaja” gdje će ih vrijedni domaćini počastiti slavonskim delicijama i specijalitetima. Na kraju dana se održava i pokladna zabava na kojoj će svirati TS “Zvona”.

 

Pokladni jahači, tradicija je koja se održala više od 200 godina, od vremena Vojne krajine. Tadašnji su graničari svečano odjeveni išli u obilazak svojih pajdaša na graničnim postajama noseći im pokladno jelo i piće. Po povratku sa granice, jahači su projahali po svim sokacima sela, a domaćini bi im iznosili piće i ocjenjivali čiji je konj ljepši i gizdaviji, dok bi mlade djevojke gledale koji je momak najljepši. Iako to nikada nije imalo natjecateljski karakter, proglašavanje najboljih imalo je svečano obilježje.

 

 

Ovaj se običaj njeguje diljem Slavonije, izvorno u mjestima uz granicu. U KUD-u “Josip Šošić” odlučili su prikazati ga upravo takvim, dijelom kulturne baštine graničarskog dijela Slavonije. Mještani Tenje sa velikim zanimanjem prate ovakova događanja i gotovo cijelo selo je taj dan uključeno u ovu manifestaciju, koja polako postaje prepoznatljiva u cijeloj Slavoniji. “Cilj nam je napraviti turistički atraktivan događaj kako bi kroz kvalitetan i vjeran prikaz ovog običaja prenijeli što većem broju posjetitelja dio povjesnog naslijeđa Slavonije”, napominje gosp. Josip Mihaljević, predsjednik MO Tenja.

 

Bitno je istaknuti kako jahač u povorci mora biti prikladno odjeven te urediti svojega konja koji je ustvari slika svoga gazde. Kako kažu stihovi “Poklade su i ludi su dani”, dozvoljeni su i mali nestašluci, ali sve u granicama dobrog ukusa. Jahaču domaćini uzvraćaju pjesmom (pokladarcima ili bušarcima). Masovne organizacije pokladnog jahanja dovele su do jednog lošeg efekta baš zbog nepridržavanja nekih osnovnih stvari i slika koja se često vidi i ide u javnost često izaziva zgražanje među ostalim ljubiteljima konja. Organizatori tako nisu svjesni što organiziraju kao ni jahači što predstavljaju. Ovaj običaj  je kulturno blago koje se uz dobru organizaciju može cijelom svijetu prikazati kao turistička atrakcija.


VEZANO