19.05.2015.

NAJNOVIJE

Pokrenuta peticija za ukidanje HRT pretplate

Prema članku 34. Zakona o HRT-u svatko tko ima radijski i televizijski prijamnik ili drugi uređaj za prijam radijskog ili audiovizualnog programadužan je HRT-u plaćati mjesečnu pristojbu. Pod drugim uređajima za prijam signala smatraju se i računala, prijenosna ili stolna, jer HRT svoje programe emitira i na internetu.

Vlasnici računala ili pametnih telefona oslobođeni su plaćanja pristojbe ako su članovi kućanstva koje plaća RTV pristojbu. Za jednu pristojbu u istom kućanstvu može se imati više televizora, radija ili računala za koje se ne plaća dodatna pristojba. 

Naime, Facebook stranica “UKINIMO HRT pretplatu” okupila je više od 5 000 ljudi, a administratori su pokrenuli i online peticiju za ukidanje RTV pristojbe. Peticiju je do sada potpisalo više od 3 500 građana.

Inicijatori peticije tvrde: “HRT pretplata ne samo da je nezakonita, pretplata je svojevrsni harač bez osnova i prihvaćena pljačka građana. Recimo ovom peticijom dosta!”.

Naime, s HRT-a poručuju: “Ističemo kako je navod u potpunosti neistinit i tendenciozan, budući da HRT kao javni servis pristojbu prikuplja sukladno Zakonu o HRT-u kojeg je donio Sabor, kao predstavničko tijelo građana i nositelj zakonodavne vlasti u Republici Hrvatskoj”.

HRT je također poručio i kako ne stoji njihova tvrdnja da nitko nema pravo biti prisiljavan plaćati nešto što ne želi. Ističu kako su “svi građani dužni podmirivati svoje zakonom propisane obaveze, koje su ujedno temelj funkcioniranja svakog civiliziranog društva. Također, visok postotak hrvatskih građana uredno podmiruje RTV pristojbu i time solidarno financira postojanje javnog rtv servisa, na način kako je to regulirano i u drugim europskim zemljama, čiji se javni servisi također financiraju putem RTV pristojbe”.

U svom reagiranju HRT objašnjava i na koji se točno način troši RTV pristojba, za koju građani izdvajaju 80 kuna mjesečno:

Naime, od tog se iznosa 34 kune mjesečno troši za proizvodnju četiri televizijska programa, tri nacionalna radijska programa, devet regionalnih radiopostaja, programe osam HRT-ovih regionalnih centara, te za Simfonijski orkestar HRT-a, Jazz orkestar HRT-a, Tamburaški orkestar HRT-a i Zbor HRT-a, kao i za HRT-ov internetski portal i mobilnu platformu.

Sedam kuna od svakog pojedinačnog mjesečnog iznosa pretplate izdvaja se za usluge tvrtke Odašiljači i veze (OiV) koja mrežom od oko 300 odašiljača širom RH distribuira televizijski program svih televizija do domova korisnika. Daljnjih 8 kuna izdvaja se za Hrvatski audio vizualni centar (HAVC) čime se putem pristojbe sufinancira hrvatsko filmsko stvaralaštvo, a u ovih 8 kuna također spadaju i naknade za HDS ZAMP, odnosno naknade za korištenje autorskih izvođačkih prava.

Također, davanja su namijenjena Fondu za pluralizam medija putem kojeg HRT sufinancira rad 150 radijskih i 27 tv lokalnih postaja u RH. U strukturi pristojbe se sljedećih sedam kuna izdvaja za poreze, a iz preostale 24 kune financiraju se troškovi održavanja HRT-a (energija, amortizacija i ostali troškovi).

HRT je naveo i što sve proizvode za taj novac: 

HTV u segmentu televizijskog programa proizvodi informativni (553.054 minuta godišnje), dječji (54.012 minuta godišnje), znanstveno-obrazovni (91.390 minuta godišnje), dokumentarni (80.604 minuta godišnje), dramski (41.242 minuta godišnje), kulturni (99.137) i religijski (22.410 minuta godišnje) program, te program za nacionalne manjine koji je dio informativnog programa.

Istovrsne programe proizvodi i Hrvatski radio na svoja tri nacionalna kanala i to Prvom, Drugom i Trećem te putem svojih regionalnih radijskih postaja – Radija Dubrovnik, Knin, Osijek, Pula, Rijeka, Sljeme, Split, Zadar. U sklopu Hrvatskog radija je i Glas Hrvatske, međunarodni radijski kanal HRT-a koji emitira program za Hrvate u cijeloj Europi, Australiji, Sjevernoj i Južnoj Americi.

Web HRT-a dnevnoj bazi objavljuje vijesti, prezentira program te sadrži besplatne emisije na zahtjev, putem kojih korisnici mogu naknadno pogledati brojne emisije iz produkcije HRT-a. Također, putem weba HRT-a moguće je u realnome vremenu pratiti kanale HRT 1 i HRT 4.

HRT u svom reagiranju naglašava da posebnu vrijednost ima Arhiv HRT-a, u kojem se čuvaju arhiv televizijskog programa, arhiv radijskog programa te zbirka notnih zapisa glazbene proizvodnje. HRT-ov Arhiv je 2012. godine dobio status kulturnog dobra.

Također, naglašavaju i zasluge svojih orkestara:

Simfonijski orkestar HRT-a postao je zaslužni promicatelj hrvatske kulture u svijetu. Jazz orkestar HRT-a kontinuirano radi već više od 60 godina što je rijetkost u svjetskim razmjerima u povijesti big bandova. Tamburaški orkestar HRT-a ima vrlo važnu ulogu promicanja glazbene i kulturološke prepoznatljivosti Hrvatske u svijetu. Zbor HRT-a osobitu pozornost posvećuje njegovanju hrvatske glazbene baštine.

“HRT jedini ima obrazovni, znanstveni, religijski, kulturni program, program za manjine, iseljeništvo… HRT prenosi najznačajnije političke događaje, vjerske proslave (većinskih, ali i manjinskih vjerskih zajednica), vodi javne rasprave o ključnim pitanjima u zemlji. Prenosi sportske događaje, promovira i manje atraktivne nacionalne sportove, snima i sufinancira domaće dramske serije i filmove, promiče kulturnu baštinu i ekološku svijest te na taj način stvara vrijednost za zajednicu”, zaključuje se u reagiranju HRT-a.


VEZANO