19.12.2015.

NAJNOVIJE

Predavanje “Od čestica do galaksija: priča o 5% svemira”

Ovim putem gimnazija Gaudeamus Osijek i Filozofski fakultet iz Osijeka vas pozivaju na predavanje “Od čestica do galaksija: priča o 5% svemira”, koje će se održati na Filozofskom fakultetu u Osijeku, u ponedjeljak, 21. prosinca u 16 sati.

Predavanje će održati bivši učenik gimnazije Gaudeamus Matej Pavin koji je svoja iskustva kao mladi znanstvenik stjecao na međunarodnim institutima u Francuskoj, Japanu i na CERNU-u u Švicarskoj. Matej će održati predavanja s pozicije doktoranta studija fizike u Parizu.

U svom predavanju obuhvatit će tematiku vezanu za:

  • Što su to zapravo čestice?
  • Hoćemo li ikad posjetiti zvijezde?
  • Postoji li život negdje dalje u svemiru?
  • Koji su novi materijali koji će promijeniti svijet?
  • Zašto je fizika bitna za društvo?

Predviđeno vrijeme trajanja predavanja je 60 minuta za prezentaciju i 30 minuta za pitanja i odgovore.

O predavanju:

“U zadnjih nekoliko stoljeća, razvoj fizikalne znanosti temeljene na eksperimentalnim dokazima dovodi do zapanjujućih otkrića. Pojave za koje se mislilo da su u potpunosti neovisne i nepovezane, danas se mogu opisati pomoću nekoliko jednostavnih fizikalnih zakona. Današnja fizika bavi se procesima koji se odvijaju na subatomskoj skali, ali i procesima koji se odvijaju na skalama koje su milijardama puta veće od našeg Sunčevog sustava. Pogled u sve dalje kutke svemira ili sve sitnije dijelove materije zahtjeva gradnju velikih eksperimenata koja ponekad traje i više od desetljeća. Na takvim eksperimentima rade stotine znanstvenika iz cijelog svijeta. To je dovelo do zanimljivog efekta u kojemu se zbog znanosti zanemaruju sve predrasude i neprijateljstva kako bi se došlo do zajedničkog cilja. Na primjer, organizacije poput CERN-a (Conseil europ´een pour la recherche nucl´eaire) su jedina mjesta na svijetu gdje se mogu vidjeti situacije u kojima zajedno domjenak organiziraju Izraelci i Palestinci. Rezultati posljednjih mjerenja takozvanog pozadinskog zračenja pokazuju da obična materija od koje se sastoji naš planet, sve zvijezde i galaksije čini tek 5% ukupne mase svemira. Od koje misteriozne supstance se sastoji ostalih 95%? Što su to zapravo čestice? Hoćemo li ikad posjetiti zvijezde? Postoji li život negdje dalje u svemiru? Koji su to novi materijali koji će promijeniti svijet? Zašto je fizika uopće bitna za društvo? Ovo su samo neka od pitanja koja golicaju maštu ljudi, a na koja ću pokušati pronaći odgovore. Osim toga, govorit ću o iskustvima koja sam stekao kao mladi znanstvenik u međunarodnim kolaboracijama u Francuskoj, Japanu i na CERN-u.”


VEZANO