05.07.2018.

NAJNOVIJE

Prednosti ekipnih sportova

U današnje vrijeme u svim gradovima Hrvatske, pa i u našem gradu, dosta se ulaže u sportske objekte i sadržaje. Bavljenje sportom donosi brojne zdravstvene beneficije, a da ne spominjemo zabavu koju nam pruža. Naša mladež je sve više uključena u različite sportske aktivnosti, kako individualne, tako i ekipne. Zanimljivo je pitanje što je ono što presudi da upravo izaberete timski a ne individualni sport?

Ljudi su socijalna bića, i imaju potrebu za druženjem i da pripadaju određenoj skupini ljudi. U ovom slučaju, bavljenje timskim sportom, poput odbojke, košarke, nogometa ili rukometa, čini nas dijelom tima sa kojima se možemo poistovijetiti. Osjećamo kako nas oni najbolje razumiju jer prolazimo kroz iste ili slične situacije i svi imamo isti cilj, a to je što bolji uspjeh u sportu kojim se bavimo.

Grupna igra je također za brojne sportaše prilika da pokažu kako su dobri timski igrači, ali i da porade na svojim vještinama timske igre ukoliko one pak nisu zadovoljavajuće. Bitno je pokazati nesebičnost i ponekad se žrtvovati za druge, pa ukoliko to imate u sebi, ekipni sport je pravi izbor za vas. Naravno da je bitno da sebe pokažete u najboljem svjetlu, ali dobar timski igrač brine i o tome kako njegovu suigrači izgledaju tijekom igre.

Brojni poznati sportaši, pa tako i naši sugrađani sa Medicinskog fakulteta Osijek i KBC Osijek, upravo putem timskog sporta, tačnije turnirom malog nogometa, djeluju humanitarno te prikupljaju pomoć za one kojima je ona najpotrebnija. Svjedoci smo toga da je ekipni sport nebrojano puta ujedinio ljude širom svijeta te možemo zaključiti da je njegov utjecaj isključivo pozitivan, pogotovo kada su humanitarne akcije u pitanju.

Zabava koju pružaju timski sportovi, poput nogometa, posebno je vidljiva u danima kada su svi zaokupirani velikim natjecanjima poput svjetskog nogometnog prvenstva. Navijači se ujedine, svim silama bodre svoje reprezentacije i uživaju u mnogo različitih igara za gledanje i klađenje tijekom Svjetskog prvenstva. Slike sa tribina koje obiđu čitav svijet obojene su snažnim emocijama koje samo zajedništvo može potaknuti. Pravi navijač je uz svoj tim i kada se slavi i kada se desi poraz, a tome nas također uče timski sportovi.

Kada rezimiramo sve prednosti bavljenja timskim ili ekipnim sportom, ne možemo da ne istaknemo druženje, međusobno motiviranje, učenje jednih od drugih, surađivanje i svakako odličnu zabavu. Ove prednosti su zasigurno dovoljne da vam olašaju odluku ukoliko se pitate da li da odaberete za sebe, ili svoje dijete, bavljenje individualnim ili ekipnim sportom.


VEZANO