31.01.2014.

NAJNOVIJE

Prezentacija pilot računalne radionice

U suradnji s nekoliko osječkih osnovnih škola, Centar trehniče kulture Osijek pokrenuo je ciklus računalnih radionica koje će se odvijati u tri faze, od kojih se prva odvija u osnovnim školama koje su se uključile u pilot projekt, a preostale dvije u Centru tehničke kulture u Domu tehnike. Osnovna svrha pilot projekta je dvostruka. S jedne strane je učenicima koji sudjeluju omogućeno da steknu znanja o hardveru i softveru osobnih računala, dočim je s druge strane školama omogućeno da od nekoliko neispravnih računala polaznici sastave i osposobe za rad nekoliko potpuno funkcionalnih.

 

Upoznavanje sa teorijskim dijelom principa rada hardware -a računala, zatim upoznavanje ključnih komponenata potrebnih za rad računala, rastavljanje, sastavljanje i dijagnosticiranje kvara računala. Učenici, osim što će naučiti kako računalo sastaviti iz dostupnih dijelova ili kako dijagnosticirati kvar, naučiti će i kako računalo održavati, čistiti te mu bitno produžiti vijek trajanja. Voditelj radionice je Daniel Vidaković. Slijedeći korak je Uvod u Linux sustave slobodnog softvera te njegova instalacija i korištenje Također će se obraditi teme Što je slobodan softver; Što je Linux i gdje se koristi; Razlike među Linux sustavima; Što je terminal; Uvod u CLI naredbe… Ukratko, instaliranje operativnog sustava i svih potrebnih drivera za normalan rad računala. Voditelj radionice je Valent Turković. Konačan cilj, osim stečenog znanja, je da polaznici stara računala koja više ne mogu koristiti za surfanje ponovo osposobe za nekakve druge svrhe. Oš Tenja je donijela deset neispravnih računala, a polaznici su njih pet uspjeli osposobiti za daljnje korištenje.

Prezentacija radionica i uručivanje završenih računala ravnatelju OŠ Tenja održat će se u subotu, 01. veljače 2014. u velikoj sali Doma tehnike (potkrovlje), Trg Jurja Križanića 1, s početkom u 10.00 sati.


VEZANO