04.02.2014.

NAJNOVIJE

Prilagođavanja hrvatskog pravosudnog sustava djeci

Svečanom obilježavanju početka provedbe projekta „Prilagođavanje hrvatskog pravosudnog sustava djeci“ nazočili su gđa Stelle Ronner-Grubačić, veleposlanica Kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj, gđa Sandra Artuković Kunšt, zamjenica ministra pravosuđa, g. Slavko Antolić, dr.med., pomoćnik Pročelnika za zdravstvo Gradskog ureda za zdravstvo, gđa Lana Peto Kujundžić, sutkinja za mladež zagrebačkog Županijskog suda u Zagrebu i predsjednica udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mlade i g. Rick Mol, tužitelj u Državnom odvjetništvu Den Haag.

 

Hrabri telefon ovaj projekt provodi u partnerstvu s Udrugom sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež te Udrugom za pomoć i podršku svjedocima i žrtvama zločina. Kroz ovaj projekt, za suce Općinskih i županijskih sudova u Zagrebu, Karlovcu, Sisku, Varaždinu, Virovitici, Koprivnici i Bjelovaru organizirana je edukacija o potrebama djece u pravosudnom sustavu te su prikazani primjeri dobre prakse u drugim zemljama Europe.

 

Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba i voditeljica stručnih i znanstvenih programa Hrabrog telefona, prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander otvorila je ovaj stručni skup uvodnim pozdravom, te se u svom obraćanju osvrnula na 16-godišnji doprinos Hrabrog telefona sustavu pravosuđa u Hrvatskoj, i, kao ravnateljica jedine specijalizirane ustanove za rad s traumatiziranom djecom, naglasila važnost ovog projekta i multidisciplinarnog pristupa u zaštiti djece.

 

 „U mojoj kliničkoj praksi sve je više djece koja su manipulirana i koja su u središtu sukoba u postupku visoko konfliktnih razvoda braka roditelja. Ova djeca također predstavljaju kategoriju zlostavljane djece čiji glas se često ne čuje. Zato mi je drago da suci i drugi stručnjaci koji rade s djecom pokazuju interes za prilagođavanje pravosudnog sustava koji je u skladu sa Smjernicama Vijeća Europe o pravosuđu prilagođenom djeci. Vjerujem da  ćemo edukacijom i međusobnom suradnjom zaštiti djecu u ovakvim slučajevima i čuti njihov autentični glas..“u pozdravnom je govoru istaknula prof.dr. sc. Gordana Buljan Flander.

 

Razgovarajući s djecom na Hrabrom telefonu  te surađujući s brojim stručnjacima koji rade s djecom, već godinama se susrećemo s potrebom da pravosudni sustav prilagodimo djeci. Drago mi je da zahvaljujući razumijevanju i financijskoj podršci  Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske   provodimo projekt Prilagođavanje pravosudnog sustava djeci u sklopu koji će edukacijom obiteljskih sudaca kao i savjetovatelja pružiti bolju i adekvatniju zaštitu djeci u pravosudnom postupku.“ – navela je Hana Hrpka, predsjednica Hrabrog telefona.

 

Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež posebno zagovara child frendly justice kao način na koji se pristupa u radu s djecom kako u kaznenom pravu tako i u obiteljskom pravu. Svaki sudac mora svojim radom ali i osmišljavanjem tehnika približiti pravosuđe djeci posebno tražeći mišljenje djeteta, a sve u najboljem interesu djece.“ – navela je predsjednica USZM, sutkinja za mladež, Lana Peto Kujundžić

 

O Hrabrom telefonu:

Rad Hrabrog telefona međunarodno je priznat, te je, kao jedna od organizacija članica koja je 2003. godine sudjelovala u osnivanju Child Helpline International (CHI) mreže dječjih linija,  primio  važno priznanje za doprinos jačanju i širenju ove mreže. na Petoj Europskoj regionalnoj konzultaciji dječjih linija koja se održavala u Bruxellesu u organizaciji mreže Child Helpline Internationala.

Hrabri telefon je s Poliklinikom za zaštitu djece grada Zagreba do sada proveo sedam velikih istraživanja

a vezanih uz problematiku nasilja nad i među djecom, na temelju kojih su razvijeni brojni preventivni programi različitih institucija koje rade s djecom.

 

Iz rada Hrabrog telefona za djecu

U 15 godina rada Hrabri telefon odgovorio je na više od 120.000 poziva djece, roditelja i stručnjaka,  uključio oko 700 volontera i stručnih suradnika u izravan rad s djecom i roditeljima te organizirao niz edukacija i supervizija. Ujedno, Hrabri telefon je aktivan na znanstveno-istraživačkom području, u demokratizaciji i razvoju civilnoga društva te širenju mreže savjetodavnih linija kako u Hrvatskoj tako i izvan nje.  Do sada su stručnjaci Hrabrog telefona educirali savjetovatelje za rad nekoliko dječjih linija iz Hrvatske te jugoistočne Europe (BiH i u dva navrata u Crnoj gori) te je 2003. godine izdao i Priručnik o telefonskom savjetovanju.

Od travnja 2013. godine Hrabri telefon za djecu ima Europski harmonizirani broj 116 111 – broj za dječje savjetodavne linije u Europi, nastao upravo zalaganjem članova Child Helpline International koji su željeli jedinstveni, kratki, lako pamtljiv besplatan broj za dječje linije u Europi. Namjera je također bila da se istim brojem osigura ista usluga: stručna, besplatna savjetodavna pomoć djeci.


VEZANO