01.03.2016.

NAJNOVIJE

Prof. dr. sc. Željko Turkalj ponovno predsjednik HPD “Lipa” Osijek

U ponedjeljak, 29. veljače 2016. godine, održana 113. skupština u bogatoj povijesti Hrvatskog pjevačkog društva “Lipa” Osijek (i to izborna), jednog od najboljih, najtrofejnijih i najstarijih hrvatskih pjevačkih zborova, na kojoj je, između ostaloga, izabrano i novo vodstvo Društva.

            Na samoj skupštini većinom glasova odlučeno je da će i u iduće dvije godine predsjednik ostati prof. dr. sc. Željko Turkalj, inače rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, kojemu je ovo četvrti mandat na čelu Lipe. Za dopredsjednike su ponovno izabrani Stevan Radovančević i Tomislav Levak (ujedno i glasnogovornik Društva), a za tajnika Karlo Kobaš. U Upravni odbor ponovno su imenovani još: Valerija Fischbach (dirigentica), Ozana Tomić, Lidija Neznanović (kodirigentice), Đurđica Tomaš-Grubešić (računovođa), Dragutin Kadojić, Marijan Kuduz te, kao nove članice UO, izabrane predstavnice pjevačkog zbora Ana Bilandžić, Marijana Matijević i Maja Tolušić Levak. U Nadzorni odbor izabrani su pak: Ivica Peko (predsjednik), Spomenka Kovač i Vesna Svalina (članovi), a u Sud časti Društva: Vatroslav Šerić, Gordana Lučić, Jelena Sesvečan, Đorđe Filipović i Zoran Svoren.

            Budući da se Skupština nominalno odnosila na proteklu, 2015. godinu, iznesen je cijeli niz realiziranih uspjeha i velikih rezultata Lipe u prošloj godini, poput, primjerice, dva velika obljetnička koncerta u čast Josipu Jurju Strossmayeru (u ožujku u Osijeku i u travnju u Đakovu) te, kao vrhunac godine, dva iznimno hvaljena i posjećena pop-rock koncerta “Bum! Tres! LIPA Ples 2” (u srpnju kao veliko finale Osječkog ljeta kulture 2015. i u listopadu u punoj velikoj osječkoj dvorani Gradski vrt). Istaknuti su i svibanjski nastup na manifestacija “Razglednica 4” Hrvatskog sabora kulture u Koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski” u Zagrebu, gdje su lipaši nastupili kao najbolji izabrani hrvatski mješoviti pjevački zbor, potom gostovanje u studenom u Virovitici, humanitarni božićni koncerti u prosincu u Osijeku i Vukovaru, kao i još mnogi veći i manji Lipini nastupi u Osijeku i Hrvatskoj.

Kako je rečeno u najavama programa i projekata za tekuću godinu, naglasak će biti na proslavi velike obljetnice: punih 140 godina uspješnog i neprekidnog postojanja i rada pod istim imenom. Podsjetimo, Lipa je osnovana daleke 1876. godine i jedno je od najstarijih kulturno-umjetničkih društava u Hrvatskoj. Lipašice i lipaši iznimno su ponosni na lijepu i bogatu tradiciju Društva, čiju su povijest obilježila mnoge slavne osobe, poput velikana Josipa Jurja Strossmayera (koji je 1900. godine bio prvi pokrovitelj Lipe) i stoga će tijekom 2016. godine pripremiti, organizirati i realizirati niz prigodnih događanja kojim će proslaviti taj jubilej.

Prvi korak bio je tiskanje i izdavanje luksuznog kalendara u boji za 2016. godinu u kojemu su se našli brojni recentni i poznati projekti i uspjesi Lipe, realizirani u protekle tri godine. Tijekom 2016. godine predviđene su još mnoge aktivnosti kojima će lipašice i lipaši, vjerujemo na radost brojne vjerne publike i drugih građana, obilježiti punih 140 godina rada i postojanja, a o kojima će javnost biti pravodobno obaviještena. Treba samo izdvojiti kako Lipa u drugoj polovici svibnja 2016. planira sudjelovati na prestižnom 10. međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova u Zadru, no najveći događaj u ovoj godini Lipa će organizirati u svojem matičnom gradu – Osijeku. Naime, 1. i 2. listopada 2016. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu Osijek, u suradnji s Hrvatskom udrugom zborovođa, bit će održano prvo veliko međunarodno Natjecanje pjevačkih zborova i festival pod nazivom  Croatia Cantat, namijenjeno svim vrstama pjevačkih ansambala. Detalji oko toga natjecanja bit će uskoro izneseni u javnost, a cilj je Osijek toga vikenda pretvoriti u pravo veliko središte zborskoga pjevanja u ovom dijelu Europe.  

            Inače, najljepši dio Skupštine bio je dodjela priznanja i srebrnjaka zaslužnim članovima. Kao najredovitiji članovi u 2015. godini nagrađeni su Karlo Kobaš, Marijana Matijević te Gordana Lučić i Vatroslav Šerić. Za “okruglo” članstvo u Lipi pak nagrađeni su: Ana Bilandžić, Lidija Neznanović (po 10 godina); Maja Tolušić Levak, Gordana Lučić i Gordana Pavić (po 15 godina) te Nives Generalić (30 godina članstva). Pozdravne riječi uputili su i posebna priznanja za potporu radu Društva dobili su: Dragan Vulin, zamjenik župana Osječko-baranjske županije, Tihomir Slivka, tajnik HKUD-a Osijek 1862 i Zoran Batnožić, predsjednik GČ Tvrđa.

 

 


VEZANO