07.11.2017.

NAJNOVIJE

Rezultati akcije Europska noć bez nesreća

Rezultati akcije Europska noć bez nesreća koji su prikupljeni u noći s 21. na 22. listopada ove godine u sedam hrvatskih gradova pokazuju kako je među mladim vozačima i dalje u velikoj mjeri prisutan trend konzumiranja alkohola za vrijeme noćnog izlaska. U akciji koja se u Hrvatskoj provodi već šestu godinu zaredom, ove godine je sudjevalo više od 800 mladih vozača između 18 i 26 godina.

Europska noć bez nesreća je edukacijska kampanja kojoj je cilj podizanje svijesti i odgovornosti mladih vozača u vožnji nakon noćnih izlazaka, te donošenje odluke da ne upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola već da upravljač prepuste trijeznim vozačima ili pronađu alternativni prijevoz (javni prijevoz ili taksi). Akcija se već tradicionalno provodi istodobno u većini zemalja Europske unije s više od tisuću volontera, a u Hrvatskoj se ova akcija za odgovornu vožnju obilježila u 12 noćnih klubova u Zagrebu, Varaždinu, Čakovcu, Osijeku, Rijeci, Zadru i Dubrovniku.

Rezultati ovogodišnje akcije pokazuju kako od ukupno 797 mladih vozača koji su dobrovoljno pristali na alkotestiranje samo 308 osoba nije konzumiralo alkohol, dok ih je više od polovice (61,35 posto) konzumiralo alkohol. Zabrinjavajući je podatak da je 33 posto mladih imalo visoku koncentraciju alkohola u krvi, odnosno više od 0,5 promila alkohola što je iznad dopuštene zakonske granice.

U usporedbi s rezultatima Europske noći bez nesreća u 2016. godini, ove godine je primjećen blagi pad broja osoba koje su konzumirale alkohol prilikom izlaska.

Ove godine je 9 posto manje mladih vozača konzumiralo alkohol u usporedbi s 2016. godinom, a 5 posto manje osoba je u 2017. imalo visoku koncentraciju alkohola u krvi u usporedbi s 2016. godinom.

Zanimljiv je podatak kako je u usporedbi s 2013. godinom postotak mladih vozača kojima je tijekom akcije zabilježena visoka koncentracija alkohola u krvi pala za čak 31 posto, te ih je ukupno 12 posto manje konzumiralo alkohol u 2017. godini.

Na osnovu ovogodišnjih rezultata može se zaključiti kako se statistički stanje poboljšava, međutim konzumacija alkohola od strane mladih vozača je još uvijek značajno prisutna tijekom noćnih izlazaka. Na rezultate ovogodišnje akcije Europska noć bez nesreća osvrnuo se Georg Davor Lisicin, glavni tajnik Udruge sigurnost u prometu, glavnog organizatora ove akcije u Hrvatskoj:

„Iako se relativni udio mladih vozača koji su konzumirali alkohol s godinama smanjio, potrebno je i dalje raditi na smanjenju broja i opsega stradavanja mladih vozača i općenito na podizanju razine svijesti i odgovornosti mladih vozača u vožnji sukladno propisima, s naglaskom na pogibeljnost vožnje pod utjecajem alkohola. Također je bitno istaknuti kako je kod mladih vozača poželjno u potpunosti izbjegavati konzumaciju alkohola, jer i kod najmanjih količina alkohola mladi vozači stječu lažnu hrabrost i potrebu za dokazivanjem pred vršnjacima u automobilu što dovodi do posebno teških prometnih nesreća s više stradalih“.

Europska noć bez nesreća ove godine se provela u organizaciji udruge Sigurnost u prometu, uz potporu Nacionalnog programa Sigurnosti cestovnog prometa MUP-a i pod pokroviteljstvom Europskog foruma mladih i organizacije Odgovorni mladi vozači (Responsible Young Drivers – RYD) te partnera Fakultet prometnih znanosti i Zagrebačke pivovare koja se već petu godinu pridružuje ovoj  aktivnosti u sklopu svoje akcije „Razmisli, kad piješ ne vozi“. Ova akcija prvi puta je pokrenuta u Belgiji 1995. godine. Od tada se provodi diljem Europe, a Hrvatska se ovoj akciji pridružila 2012. godine. Akcija se provodi uz pomoć studenata i vršnjaka mladih vozača upravo kako bi u neposrednom razgovoru i opuštenoj atmosferi mladi vozači samostalno dostigli kritički osvrt na vlastite odluke i osvjestili činjenicu kako vožnja i alkohol ne idu zajedno.


VEZANO