19.01.2018.

NAJNOVIJE

Slavonska kobasica uskoro postaje zaštićena

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je kako je od Udruge Čuvari slavonske tradicije iz Donjeg Miholjca zaprimilo zahtjev da se zaštiti naziv Slavonska kobasica, a na taj zahtjev prigovori se mogu podnijeti u iduća dva mjeseca.

Ovime se Slavonskoj kobasici otvara put da nakon Baranjskog kulena, Slavonskog meda i Slavonskog kulena/Slavonskog kulina dobije zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije.

Prigovor može podnijeti svaka fizička ili pravna osoba koja ima pravni interes i sjedište ili prebivalište u Hrvatskoj. Pritom mora dostaviti cjelovitu dokumentaciju kojom se potvrđuje pravni interes, obrazlaže prigovor i dokazuje njegova opravdanost“, stoji u obavijesti o podnesenim zahtjevima koju je ministarstvo objavilo u Narodnim novinama. Sada se očekuje da na svojim mrežnim stranicama (www.mps.hr) objavi specifikacije spomenutih proizvoda. Udruga Čuvari slavonske tradicije svu dokumentaciju potrebnu za postupak zaštite naziva Slavonska kobasica izradila je u suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom iz Osijeka, a na specifikaciji je radio dr. Dragan Kovačević.
Udruga iz Donjeg Miholjca široj je javnosti poznata kao organizator Kobasicijade, ocjenjivačke smotre domaćih kobasica koja se održava već 11 godina i svake godine privlači sve više posjetitelja, a od 2012. na središnjem donjomiholjačkom trgu organiziraju Čvarkijadu – jer topljenje čvaraka još je jedan od tradicionalnih poslova Slavonaca.

Izvor: Radio Osijek


VEZANO