10.10.2015.

NAJNOVIJE

Suša i visoke temperature izazvale štetu od 570 milijuna kuna

Na području Osječko-baranjske županije, suša je izazvala štetu od više od pola milijarde kuna ili preciznije 570 milijuna kuna.

Zamjenik župana Željko Kraljičak podsjetio je da su još u lipnju počeli prvi problemi, kada su proglasili elementarnu nepogodu sušu. Naime, šteta je tada iznosila 104,8 milijuna kuna, no nakon toga dogodili su se dramatični uvjeti proizvodnje na poljima, odnosno suša i visoke temperature, koji su ostavili trajne posljedice na poljoprivredne kulture i prinose. Ova elementarna nepogoda ostavila je teške posljedice za obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG) jer samo na OPG-ovima šteta iznosi više od 400 milijuna kuna.

Kraljičak je naglasio da se država mora više uključiti u saniranje posljedica štete, a Silva Wendling, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj, podsjetila je o Natječaju za provedbu podmjere 5.2 iz Programa ruralnog razvoja RH, koji je objavila Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Rok za podnošenje zahtjeva, istaknula je Wendling, je 30. listopada te poziva poljoprivrednike da se prijave na javni poziv i ostvare potporu, koja obuhvaća dodjelu namjenskih nepovratnih novčanih sredstava.


VEZANO