11.02.2014.

NAJNOVIJE

Svjetski dan bolesnika

Ovaj svjetski dan utemeljio je papa Ivan Pavao II.  posebnim pismom iz 1992. godine  i naslovljenim na kardinala Fiorenza Angelinija, predstojnika Papinskog vijeća za pastoral zdravstvenih djelatnika, a kao cilj toga Dana naznačena je želja da se društvo senzibilizira za potrebe bolesnika, te da im se osigura bolja zdravstvena skrb.

 

Kao datum obilježavanja Svjetskog dana bolesnika izabran je 11. veljače, kad se u Katoličkoj Crkvi slavi spomendan Blažene Djevice Marije Lurdske, budući da je marijansko svetište u Lourdesu, poznato po brojnim čudesnim ozdravljenjima, postalo velikim okupljalištem bolesnika koji se ondje dolaze moliti.

 

U Hrvatskoj su najzastupljenije sljedeće dijagnoze:

Na prvom su mjestu bolesti dišnog sustava (1.761.319 ili 15 posto ukupnog broja utvrđenih bolesti i stanja). Bolesti srca i krvnih žila su na drugom mjestu – zabilježene u 1.447.329 ili 12 posto slučajeva. Slijede bolesti mišićno-koštanog sustava i vezivnog tkiva zabilježene u 1.361.028 slučajeva ili 11,5 posto.

Čimbenici koji utječu na stanje zdravlja i kontakti sa zdravstvenom službom zabilježeni u 794.217 slučajeva ili 6,7 posto, na četvrtom su mjestu, a bolesti genitourinarnog sustava sa 734.028 slučajeva ili šest posto na petom.

Slijede duševne bolesti i poremećaji; endokrine bolesti, bolesti prehrane i metabolizma; simptomi, znakovi, klinički i laboratorijski nalazi; bolesti kože i potkožnog tkiva, te bolesti probavnog sustava


VEZANO