27.01.2014.

NAJNOVIJE

Univerzitetu u Brčkom zabranjen rad

Evropskom univerzitetu u Brčkom prije četiri dana trajno je zabranjen rad. Rješenjem mu je oduzeta licenca jer ne ispunjeva uvjete za rad i obavljanje djelatnosti prema važećim propisima.

 

Kako javlja Glas Slavonije, šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Brčko Distrikta Momčilo Poljić je rekao da je univerzitet izvodio potpuno drugačije studijske programe od onih za koje imaju dozvole, a većina profesora koji su angažirani u nastavi  je šest do sedam puta veća od dopuštene norme. Po standardima je potrebno imati 60 profesora za izvođenje nastave, a univerzitet ih je imao 10 zaposlenih.

 

Prorektor Evropskog univerziteta Mirko Kulić  rekao je da će pokrenuti upravni spor pred sudom u Brčkom, od kojeg će tražiti odgodu izvršenja rješenja do njegova okončanja.

 

Na Evropskom univerzitetu u Brčkom studira 1400 studenata od čega je trećina Slavonaca. Studenti su ogorčeni i poručuju kako se neće pomiriti sa ovom odlukom kojom su izigrani, prevareni, a njihov novac je time bačen u vjetar. Putem interneta studenti pozivaju na ujedinjenje, a kako piše Glas Slavonije jedna od studentica je poručila da pošto ne znaju svoj status, nema ih tko štititi, a puno studenata je iz Europske unije očekuju da se u ovaj slučaj uključi delegacija EU, OHR-a i supervizor za Distrikt.


VEZANO