07.11.2015.

NAJNOVIJE

Uskoro počinje gradnja BE-TO Osijek

Kao što je već najavljeno, gradnja kogeneracijske elektrane za proizvodnju električne i toplinske energije na biomasu BE-TO Osijek, počinje u prosincu 2015. godine! Ovaj projekt predstavili su ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d. Perica Jukić te osječki gradonačelnik Ivan Vrkić.

Glavna namjena ove bioenergane bit će proizvodnja toplinske energije za centralizirani toplinski sustav grada Osijeka tijekom zime, odnosno tehnološke pare za industrijske potrošače tijekom ljeta. Snaga elektrane bit će 3 MW električne te 10 MW toplinske energije, a izvođač radova je konzorcij Đuro Đaković Holding i HOST B. V. (Nizozemska). Vrijednost ovoga projekta je 16,25 milijuna eura.

Buduće kogeneracijsko postrojenje BE-TO Osijek bit će smješteno uz postojeće postrojenje termoelektrane-toplane Osijek, jer će koristiti neke od postojećih sustava TE-TO Osijek. Izgradnja BE-TO Osijek počinje za dvadesetak dana, pokusni rad početkom 2017., a ishođenje uporabne dozvole i primopredaja postrojenja očekuje se u proljeće 2017. godine.

Ministar Vrdoljak istaknuo je kako će radovi na izgradnji postrojenja zaposliti više od 1000 ljudi, a po njenom završetku također će biti otvoren veliki broj novih radnih mjesta. Uz to, dodao je gradonačelnik Vrkić, povećat će se naknade Gradu, što će se sve skupa pozitivno odraziti na gradski Proračun, a time omogućiti i nova ulaganja na području grada.

Foto: osijek.hr


VEZANO