19.11.2015.

NAJNOVIJE

Želite prestati pušiti? Nazovite broj Bijelog telefona!

Želite prestati pušiti, a nedostaje vam dodatna motivacija i podrška? Odnedavno je ne morate tražiti samo u obitelji i među prijateljima.

Naime, možete nazvati i broj Bijelog telefona – 0800 7999 Ministarstva zdravlja, gdje dobivate podršku pri odvikavanju od pušenja. Riječ je o još jednoj djelatnosti Bijelog telefona sa sjedištem u Regionalnom uredu Osijek, gdje se za pomoć pušačima specijalizirao 24-godišnji Zvonimir Bosnić, student šeste godine Medicinskog fakulteta u Osijeku, koji podršku pruža već mjesec i pol dana.

“Osiguranici nas nazovu i pitaju mogu li dobiti podršku i potom krećem kroz osnovno uzimanje podataka o osiguraniku i napravim tzv. kliničku anamnezu. Potom krećemo sa samotreningom i dajem im obrazac ponašanja, odnosno pokušavamo zajednički promijeniti učestalost pušenja. Primjerice, pitam ih kako im započinje dan i ako kažu da najprije skuhaju kavu i zapale cigaretu, krećemo s promjenom te navike. Naime, lakše je prestati pušiti onima koji tu naviku nemaju dugi niz godina. Pušač koji konzumira cigaretu 30 godina, sigurno ne može sutra prestati pušiti bez apstinencijske krize, tako da njima savjetujem smanjenje broja cigareta, odnosno mijenjamo cjelokupni obrazac ponašanja tijekom dana. Dovoljno je uvesti osvježivače zraka u prostoru, promijeniti namještaj ili njegov raspored, staviti cvijet u neki dio sobe i obvezno – ukloniti pepeljare iz vidnoga polja”, objasnio je Bosnić za Glas Slavonije.

“Kažem im, također, da dok gledaju televiziju uzmu grickalice ili bombone kako bi prevenirali trenje svojih prstiju. Za sada u svemu tome uspijevam i u tretmanu je 28 građana, od početka listopada, kad smo započeli taj projekt”, pojasnio je Bosnić, dodajući da su svi osiguranici koji traže pomoć stariji od 50 godina, uz iznimku mladića koji je pomoć pri odvikavanju od pušenja zatražio s 24 godine. Inače, podrška obuhvaća i odlazak u domove osiguranika, no Bosnić kaže kako još nije osobno posjetio ni jednoga, no i to će uskoro doći na red.

Izvor: Glas Slavonije


VEZANO