27.08.2017.

NAJNOVIJE

Život u Bruxellesu – Majina priča

Maja Čović (27) profesorica je engleskoga i hrvatskoga jezika koja je prije pola godine napustila Zagreb te preselila u Bruxelles. Životom u Zagrebu bila je zadovoljna, no zbog ljubavi je odlučila napustiti Hrvatsku.

-U Hrvatskoj sam predavala jezike i bila sam zadovoljna svojim poslom. Međutim, moja plaća u Hrvatskoj ne može se mjeriti s profesorskom plaćom ovdje. Ovdje se, primjerice, samo za stažiranje može zaraditi preko 1000 eura mjesečno. Moj dečko je zbog poslova u Europskoj komisiji morao napustiti Hrvatsku, te zbog veze na daljinu, odlučila sam isprobati život u Belgiji.

Maja je zadovoljna sa životom u Belgiji jer kako kaže, nakon dva mjeseca je prihvatila Bruxelles kao svoj novi dom. Iako je ovdje život skup, uz plaću Majinog dečka mogu pristojno živjeti.

  • Bruxelles je specifičan grad, s obzirom da se ovdje nalaze glavne Europske institucije, pa stoga ovdje ima jako puno “expata”. Prije ćete upoznati ljude iz svih krajeva svijeta, nego Belgijance. Upravo zato je život ovdje jako zabavan. Možeš upoznati nevjerojatne ljude i čuti njihove fenomenalne priče.

A osim ljudi iz svih dijelova svijeta, u Bruxellesu postoji i mnoštvo Hrvata.

  • Ovdje ima i dosta Hrvata i volimo se međusobno družiti. U Bruxellesu je nedavno osnovano Hrvatsko kulturno društvo koje nastoji očuvati hrvatsku baštinu i organizirati razne radionice i događanja na kojima se Hrvati i svi ljubitelji hrvatske kulture mogu povezati i družiti.

Maja je i sama uključena u rad Hrvatskog kulturnog društva te sudjeluje u mnogim manifestacijama. Izvan toga, svoje slobodno vrijeme voli provesti s dečkom i prijateljima na razne načine.

  • Dečko i ja često izlazimo na piće s prijateljima. U restorane ne idemo svaki tjedan, ali si znamo priuštiti i takav izlazak. Štedimo, ali si svakih par mjeseci priuštimo kratko

Izuzev kratkih putovanja na koja odlazi sa svojim dečkom, Maja voli doći što češće u Hrvatsku zbog prijatelja i obitelji. Prilikom selidbe, to joj je najteže palo te koristi svaku priliku da se s njima čuje i preko skypa. No s vremenom se navikla na Bruxelles kao na svoj dom.

  • Trebalo mi je određeno vrijeme dok se nisam prilagodila na novu životnu okolinu. S obzirom da moj dečko već otprije živi ovdje, nisam morala razmišljati o stambenom pitanju te sam taj problem imala riješen. Volimo se družiti s drugima, tako da sam brzo stekla nove prijatelje te se nisam osjećala usamljenom u drugoj zemlji. Bruxelles nije jako veliki grad, a znam ga još otprije tako da mi nije trebalo dugo da se priviknem na život ovdje.- zadovoljno Maja komentira svoju brzu prilagodbu.

 

No ipak nije sve išlo tako glatko, a Maja to naglašava kada se radi o učenju jezika.

  • Službeni jezici u Belgiji su francuski i nizozemski, ali kako ima puno stranaca, nije problem ako samo pričate engleski. Za pojedine poslove je dovoljno znanje engleskog, no poznavanje francuskog i nizozemskog je ipak veliki plus. Ja trenutno pohađam satove francuskog kako bih lakše našla posao, ali i radi bolje komunikacije s lokalnim stanovništvom.

Maja je u početku učenja francuskoga jezika te će joj biti potrebno još neko vrijeme ne počne raditi posao koji želi. No to ne umanjuje Majinu sreću i zadovoljstvo na poslovnom planu. Do prije šest mjeseci ni sama nije znala čime će se sve baviti u ovome trenutku.

  • Ako ste dovoljno ustrajni i spremni učiti u Bruxellesu se možete početi baviti gotovo bilo čime. Ja, primjerice, do prije par mjeseci nisam imala pojma da ću se baviti online pisanjem, raditi kao menadžer za društvene mreže, volontirati za organizaciju za zaštitu životinja koja se zove GAIA ili biti dio TEDxBrussels tima.

Zadovoljna sa svime, Maja ističe, kako ona i njezin dečko ne planiraju povratak u Hrvatsku. Iako joj je to dom i srce ju vuče tamo, Maja navodi kako su kvaliteta života i poslovne prilike neusporedive u Bruxellesu i Zagrebu. No Maja je ipak oprezna kada je u pitanju dijeljenje savjeta drugima oko preseljenja.

  • Nisam sprema olako bilo kome preporučivati odlazak iz Hrvatske. Sve ovisi u kakvoj je životnoj, financijskoj i stambenoj situaciji osoba. Meni je, primjerice, jedini razlog preseljenja bila ljubav. Da se ona nije dogodila, sigurno bih i dan danas bila u Hrvatskoj, jer sam i tamo imala lijep život.- govori Maja te upozorava kako je vrlo važno naučiti jezik zemlje u koju dolazite i naći društvenu potporu.
  • Svakako pronađite potporu u obliku već postojeće zajednice Hrvata, ako postoji, i drugih prijatelja. Život u stranoj zemlji može biti jako samotan, tako da je socijalizacija jako bitna.- zaključuje Maja.

VEZANO