23.06.2017.

NAJNOVIJE

Županiji odobreni projekti energetske obnove u vrijednosti 62 milijuna kuna

Osječko-baranjska županija svakako se može svrstati među vodeće županije u Hrvatskoj po uključenosti u projekte energetske učinkovitosti.U suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost do sada su realizirani projekti obnove fasada (vanjskih ovojnica) zgrada javnih ustanova, poticanja korištenja obnovljivih izvora energije u kućanstvima pa do projekta energetske obnove nestambenih zgrada.

Riječ je o ukupnom iznosu većem od 53,2 milijuna kuna, od čega je financijska obveza Županije bila samo jedna trećina toga iznosa. Sada ponovno dobre vijesti. Na raniji Poziv na dostavu projektnih prijedloga Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja koji je objavilo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, Županija je prijavila 20 projekata – zgrada škola.

Osnovni preduvjet za prijavu bila je izrađena projektna dokumentacija koju je Osječko-baranjska županija u cijelosti financirala za sve škole. – Naposljetku, Odbor za odabir projekata dostavio je Županiji obavijest kako je pozitivno ocijenjeno 19 projekata, četiri za srednje i petnaest za osnovne škole – izvijestit će Ivana Katavić Milardović u ime županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo i regionalni razvoj, koji operativno (i očito uspješno) provodi ove poslove.

Ukupna vrijednost odobrenih projekata iznosi 62 milijuna kuna. Raspodjela financijske obveze je takva da su 34,7 milijuna kuna nepovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a udio Županije je 27,4 milijuna kuna. Realizacijom ovih projekata obnovit će se vanjske ovojnice zgrada škola, zamijeniti vanjska stolarija, zamijeniti primarni energent, ugraditi termostatski ventili i zamijeniti rasvjetna tijela, a sve sukladno projektima svake škole pojedinačno. – Osječko-baranjska županija osigurala je u svom proračunu potrebna sredstva za sufinanciranje navedenih projekata.

U cilju racionalnog trošenja vlastitih proračunskih sredstava Županija će za svoj udio sufinanciranja aplicirati prema Javnom pozivu za dodjelu sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2017. godinu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU – kaže Katavić Milardović. Posve je izvjesno kako će se realizacijom ovih projekata omogućiti povećanje energetske učinkovitosti, smanjiti potrošnja energenata i stvoriti preduvjeti za kvalitetniji rad i ugodniji boravak učenika i djelatnika škola najveće slavonske županije.


VEZANO